ČSSD na Vysočině chce pět radních. Jednání se ale vleče

Pravděpodobně až v neděli se Kraj Vysočina dozví, které strany mu budou vládnout. ČSSD a ANO se sice dohodly na spolupráci, stále ale nemají třetího člena koalice. V úvahu připadá i vznik menšinové rady s podporou KSČM. Přestože ještě není jasno, již začíná i rozdělování křesel v radě. Vítězní sociální demokraté jich chtějí pět. Hejtmanem by se znovu mohl stát Jiří Běhounek.

Kraji Vysočina posledních osm let vládly menšinové sociálnědemokratické rady podporované komunisty. Pokračovat to tak nemůže, jedna z variant však je, že vznikne menšinová koalice ČSSD a ANO, kterou rovněž komunisté podpoří. Alternativou by byla přímá účast třetí strany přímo v radě. Rozhodující by mělo být až nedělní jednání.

ČSSD ovšem již začala hovořit o složení rady. Zatím jí jde o počet křesel. „Pro nás je nepodkročitelné získat pět mandátů v radě kraje,“ řekl předseda krajského výkonného výboru ČSSD Petr Krčál. Podle hejtmana Jiřího Běhounka si chtějí sociální demokraté ponechat resorty školství, zdravotnictví a sociálních věcí, o dalších funkcích mohou jednat.

Pro lidovce je požadavek ČSSD nepřijatelný

Na jednání s vítěznou ČSSD dnes přišli i zástupci ANO a KDU-ČSL. „ČSSD nám předložila variantu, kterou ve čtvrtek musíme projednat v našem předsednictvu a pak jim sdělíme výsledek. Věřím, že jsme se dnes výrazným způsobem přiblížili ke koaliční dohodě,“ řekl volební lídr hnutí ANO Josef Pavlík. 

My nepanikaříme, máme svoje preference a můžeme být i silná opozice.
Jaromír Kalina
lídr KDU-ČSL na Vysočině

Připustil, že onou variantou je koalice ČSSD a ANO s podporou komunistů. „Tuto variantu budeme probírat. Uvidíme, jaké stanovisko k tomu naši členové zaujmou a podle toho bude probíhat další jednání,“ dodal Pavlík.

Vyjednávací tým lidovců dnes sociálním demokratům navrhl variantu vládního modelu koalice se čtyřmi křesly v radě pro ČSSD, třemi pro ANO a dvěma pro KDU-ČSL.

Podle lidoveckého lídra Jaromíra Kaliny je požadavek ČSSD na pět míst v radě pro KDU-ČSL nepřijatelný a přesahuje mantinely, které vyjednávacímu týmu lidovců dal krajský výbor. Lidovci proto počítají s tím, že mohou skončit v opozici. „My nepanikaříme, máme svoje preference a můžeme být i silná opozice,“ řekl Kalina.

Je to v rukou ANO, říká Běhounek

Přestože nikdo ze zástupců jednotlivých vyjednávacích týmů nechtěl být konkrétní, zdá se, že vznik dvoučlenné koalice ČSSD a ANO s podporou komunistů je nejpravděpodobnější. Podle Běhounka však zatím není mimo hru nikdo.

„Dovedeme si představit formát, který byl dosud, ale je to v rukou ANO, my je k tomu tlačit nebudeme,“ řekl Běhounek. Nikdo podle něj nemůže zpochybnit, že ČSSD dostála svým slovům a jednala se všemi ve volbách úspěšnými stranami.

Sociální demokraté dosáhli na Vysočině jednoho ze dvou vítězství v letošních krajských volbách, ale v zastupitelstvu rozhodně nedominují, mají jen o dva mandáty více než ANO a o čtyři více než třetí KDU-ČSL. Kromě nich a KSČM zasednou v novém zastupitelstvu ještě ODS, Starostové pro Vysočinu a koalice SPD a SPO.