Stav těžce zraněného chlapce po tragédii v Dubňanech je stabilizovaný

Po operaci se podařilo lékařům stav chlapce, na něhož se zřítil betonový strop, stabilizovat. Strop ve čtvrtek zasypal dva mladíky, kteří si pravděpodobně hráli v opuštěném domě v Dubňanech na Hodonínsku. Zatímco jeden z nich se nyní zotavuje v brněnské Dětské nemocnici, druhý při neštěstí zahynul.

Ve chvíli, kdy se chlapci ve zchátralé budově pohybovali, se podle mluvčího jihomoravských hasičů Petra Příkaského uvolnily stropní nosné překlady. „Spadly na děti, které si hrály pod nimi,“ popsal situaci Příkaský.

Deset betonových překladů se zřítilo na mladíky ve věku 14 a 16 let. Mladší z nich zemřel. Vyprošťování chlapců trvalo skoro dvě hodiny. Ve čtvrtek večer pak staršího z nich transportovali vrtulníkem do brněnské Dětské nemocnice. Budovu poté museli hasiči zabezpečit, aby nehrozil další pád.

Bez komentáře: zásah hasičů ve zříceném domě (zdroj: HZS JMK)

Krátce před dvacátou hodinou v noci pak předali objekt dubňanským strážníkům. „Nyní vyšetřovatele čekají další procesní úkony. Zahájí úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu ublížení z nedbalosti,“ uvedl policejní mluvčí Petr Zámečník.

V souvislosti s tragédií zatím policie nikoho neobvinila. Zatím zjišťuje, komu budova patří. Jde o totiž o starší objekt, který prošel pravděpodobně rukama několika majitelů i exekučním řízením. 

Volně přístupný byl dům několik desítek let. Děti z okolí si do něj údajně chodily hrávat běžně. Na své náklady proto nechalo město objekt zabezpečit. Časem ale bylo zařízení zabraňují vstupu buď rozkradeno, nebo poničeno vandaly.