Města a obce chystají deset místních referend. Nejdiskutovanější je to v Brně

Obyvatelé některých měst a obcí budou v pátek a v sobotu nejen volit své kandidáty do krajských zastupitelstev a Senátu, ale také hlasovat v referendech. Ministerstvo vnitra eviduje celkem deset místních referend. Na jihovýchodní Moravě a Vysočině to budou čtyři. V Podolí na Uherskohradišťsku, v Břeclavi, v Jihlavě a v Brně.

Současná poloha hlavního nádraží v Brně podle odborníků nezaručí rozvoj dopravní obslužnosti, a proto je nevyhovující. V referendu by tedy lidé měli rozhodnout o tom, kde by v budoucnu mohlo hlavní nádraží stát. Otázka na hlasovacím lístku ale nesměřuje k tomu, kam nádraží posunout. Jestli jenom pod Petrov, nebo až k řece, což by znamenalo odsun nádraží ze současné polohy asi o kilometr. V referendu budou voliči rozhodovat o tom, jestli nádraží modernizovat v ulici Nádražní, což odpovídá variantě pod Petrovem i stávající poloze, a taky o tom, jestli se má modernizace nádraží řešit pomocí otevřených návrhových soutěží.

Hlasovací lístek pro místní referendum v Brně
Zdroj: ČT24

 Odpovědí ano na první otázku lidé podle iniciátorů referenda hlasují pro variantu modernizace nádraží ve stávající poloze v centru města, nebo aby město modernizovalo nádraží podél ulice Nádražní, což odpovídá variantě Petrov. Kladná odpověď na druhou otázku znamená, že volič chce, aby se nádraží modernizovalo otevřenými návrhovými soutěžemi.

Tři polohy hlavního nádraží v Brně
Zdroj: ČT24

Referendum v Brně je jedním z nejdiskutovanějších témat posledních měsíců. Zastánci referenda se snaží už několik týdnů přimět Brňany k tomu, aby se všelidového hlasování zúčastnili, odpůrci se je snaží odradit. Několik dnů před volbami proto zahájilo svou kampaň i město Brno.

Odevzdat budou lidé moci i nevyplněný lístek

Referendum o poloze brněnského nádraží znamenalo pro školy a úřady vyčlenit stovky dalších místností navíc. Ty pro referendum totiž musejí být od těch pro volby do krajského zastupitelstva oddělené. Magistrát nechal vytisknout 325 000 hlasovacích lístků. Všechny už rozvezl do škol a na úřady. Přímo v hlasovací místnosti je voliči do ruky dostanou poprvé. Aby byl hlas platný, musí volič vybranou odpověď označit křížkem ve tvaru X nebo plus. Do urny ale může hodit i lístek nevyplněný. „Oprávněný občan tak navyšuje právě tu účast, která je potřebná k tomu, aby referendum bylo platné, i když se nevyjadřuje k těm otázkám,“ vysvětluje mluvčí Magistrátu města Brna Filip Poňuchálek. Aby byly výsledky referenda platné, musí být účast vyšší než 35 procent. Závaznost referenda určuje více než 50 procent hlasů pro jednu variantu a více než 25 procent všech voličů pro danou variantu.

Spalovat v Jihlavě odpadky, nebo najít jiné řešení

Rozhodnout o tom, jestli bude stát v Jihlavě spalovna, by měli přímo obyvatelé krajského města v místním referendu. Přípravný výbor referenda a aktivisté ze sdružení Společně pro Vysočinu totiž původně chtěli referendum o odpadech uskutečnit už s loňskými obecními volbami. Město bylo proti. Vyslechnout hlas lidu mu ale nařídil krajský a potvrdil i Ústavní soud.

Podle dříve zveřejněných představ Jihlavy, kraje Vysočina i dalších obcí z regionu mohla v Jihlavě vzniknout obří celokrajská spalovna s roční kapacitou až 150 000 tun odpadu. Vyráběla by teplo a elektřinu. „Spalovna má spoustu negativních vlivů a to nejen v tom z těch emisí z těch komínů, ale třeba i z obrovského zatížení v dopravě,“ říká Josef Sklenář ze sdružení Referendum Jihlava. Tři otázky referenda se budou ptát nejen na postoj lidí ke stavbě, ale i na podporu třídění odpadů. Na stávající jihlavskou skládku se totiž ročně vyveze přes 30 tisíc tun vyhozených věcí.

V Břeclavi budou rozhodovat o dalším supermarketu

Referendum v Břeclavi má ukázat, jestli lidé chtějí nebo nechtějí u třídy 1. máje další velkoprodejnu. Pozemek je přitom v soukromých rukou a územní plán takové využití umožňuje. Důvodem vypsání referenda, které v petici podpořilo více než dva tisíce místních obyvatel, se stala hustá doprava denně blokující průjezd centrem a obavy z dalšího zhoršení. V místě už ale nyní stojí tři supermarkety a každý den se u nich tvoří dopravní zácpy. Hlavní tah na Lednici, Valtice a Poštornou i podle opozičních zastupitelů víc dopravy nesnese. „Od poštorenského kostela ke křižovatce je to nejhorší. Ve špičce se vytváří zácpa, která trvá i půl hodiny,“ říká aktivista sdružení Břeclavská zácpa Petr Chlumecký. „To centrum způsobí, že nám budou na hlavní silnici odbočovat další auta, která tam teď neodbočují. Bavíme se o 200 až 300 autech,“ doplňuje iniciátor referenda Jakub Matuška.

V Podolí budou muset k referendu na druhý konec obce

Tématem chystaného referenda v Podolí na Uherskohradišťsku je budoucnost pozemku o rozloze jednoho hektaru na okraji vesnice. Je to cenný kousek přírody se stromy a jezírkem. Otázkou je, zda má i nadále zůstat v majetku obce a jestli má zůstat nezastavěný. Referendum bude v Podolí konkurovat volbám do zastupitelstev a Senátu. Bude se konat v jiné budově a v jiné části obce. Otázkou je, kam přijde hlasovat víc lidí.

V Brně-Medlánkách přidali ještě anketu

Hned čtyřikrát budou zítra hlasovat v brněnské městské části Medlánky. Kromě referenda, krajských a senátních voleb totiž můžou místní obyvatelé rozhodovat také v anketě o prodloužení trasy tramvaje číslo 12 z Technologického parku. Podle radnice městské části je to jedinečná příležitost jak zjistit názor lidí v takovém množství. Výhodou Medlánek je i to, že všechna čtyři hlasování budou probíhat jen v jediné budově základní školy Hudcova. Veškeré hlasování bude v jediné budově školy a lístky si radnice tiskne sama. Anketa ale není závazná a sloužit bude jen místnímu zastupitelstvu. 

  • Brno
  • 1. Souhlasíte s tím, aby město Brno podniklo bezodkladně všechny kroky v samostatné působnosti k modernizaci železniční stanice Brno – hlavní nádraží v dosavadní poloze podél ulice Nádražní?
  • 2. Souhlasíte s tím, aby město Brno podniklo bezodkladně všechny kroky v samostatné působnosti s cílem prosadit, aby se nejlepší řešení modernizace železniční stanice Brno – hlavní nádraží určilo prostřednictvím soustavy otevřených návrhových soutěží?
  •  
  • Břeclav
  • Požadujete, aby orgány města Břeclav do doby kompletního zprovoznění obchvatu Břeclavi činily veškeré kroky v samostatné působnosti k tomu, aby zabránily výstavbě dalších velkoprodejen a nákupních center v blízkosti tř. 1 máje a ulice Národních hrdinů (zvláště v areálu bývalého podniku TRANZA, na tzv. zámeckých loukách a v areálu bývalého cukrovaru)?
  • Jihlava
  • 1. Souhlasíte s tím, aby město Jihlava bezodkladně podniklo veškeré kroky v samostatné působnosti, aby nemohlo dojít k výstavbě spalovny komunálních odpadů (ZEVO, plazmová a pyrolýzní jednotka apod.) na území statutárního města Jihlavy?
  • 2. Jste pro, aby město Jihlava podniklo veškeré kroky v samostatné působnosti pro zvýhodnění občanů, kteří produkují málo směsného komunálního odpadu (SKO) a více třídí, oproti těm, kdo třídí méně a vyprodukují více SKO?
  • 3. Jste pro, aby město Jihlava podniklo veškeré kroky v samostatné působnosti pro snížení produkce směsného komunálního odpadu pod 150 kg na osobu za rok prostřednictvím zvýšení míry recyklace a kompostování všech odpadů ze živností a domácností minimálně na 50 %?
  •  
  • Kyškovice
  • Souhlasíte s těžbou výhradního ložiska štěrkopísku v katastru obce Kyškovice?
  • Losiná
  • Souhlasím s tím, aby obec Losiná pokračovala všemi zákonnými prostředky v tom, aby obchodní společnosti P&P Březina servis s.r.o., IČO 26351919, se sídlem č.p. 303, 332 04 Losiná, nebo jejím právním nástupcům, zabránila ve výstavbě betonárny v obci Losiná?
  • Protivanov
  • Souhlasíte s tím, aby zastupitelstvo městyse Protivanov podporovalo rozšíření stávajícího větrného parku nacházejícího se v katastrálním území Protivanov o dalších maximálně 5 větrných elektráren?
  • Říčany
  • Souhlasíte s tím, aby město Říčany v samostatné působnosti jednalo tak, aby v katastrálních územích města nedošlo do roku 2030 k výstavbě, která by měla za následek zvýšení počtu obyvatel města nad 20 000?
  • Starý Plzenec
  • Souhlasíte s tím, aby zastupitelstvo a rada města Starého Plzence bezodkladně podnikly veškeré kroky v samostatné působnosti k zabránění výstavby obchodního zařízení o prodejní ploše větší než 200 m2 v blízkosti Základní školy Starý Plzenec v prostoru vymezeném ulicemi Nádražní – Radyňská – Nerudova – Jiráskova v katastrálním území Starý Plzenec?
  • Trnová
  • Má obec odstranit budovu čp. 290 v obci Trnová?
  • Úvaly
  • Jste pro to, aby bylo obnoveno úvalské koupaliště, i když o náklady s tím spojené budou kráceny finanční prostředky určené na rekonstrukci infrastruktury a ostatního majetku města?
  • Vědomice
  • Souhlasíte s těžbou výhradního ložiska štěrkopísku v katastru obce Vědomice?