Z Mošnova rovnou do Dubaje. Cestující sveze nová linka

Z Letiště Leoše Janáčka v Mošnově na Novojičínsku začala v pátek létat pravidelná linka do Dubaje ve Spojených arabských emirátech (SAE). „První letadlo přistálo po 9. hodině ráno,“ uvedla redaktorka České televize Tereza Krumpolzová.

Spojení zajišťují aerolinky SmartWings letadly Boeing 737. Linka bude létat dvakrát týdně v úterý a pátek, vždy v 10:00 z Mošnova s příletem do Dubaje v 17:45 a v 18:45 z Dubaje s příletem do Mošnova ve 23:05. Při pátečnm slavnostním zahájení provozu to řekli zástupci letiště a Moravskoslezského kraje.

Podle hejtmana Miroslava Nováka (ČSSD) bude linka provozována po celý rok. Největší zájem cestujících se však očekává na podzim a v zimě, kdy jsou v SAE pro středoevropské turisty nejpřijatelnější teploty.

Z Mošnova létá nová linka do Dubaje

„Na druhou stranu věřím, že to pomůže i byznysmenům z regionu, protože spousta zdejších firem má již dnes aktivity na Arabském poloostrově, konkrétně ve Spojených arabských emirátech,“ řekl hejtman.

Dalším důvodem, proč by měl být o linku zájem, je možnost pokračovat z dubajského letiště dál do Asie či Austrálie. Podle hejtmana přijde kraj spuštění nové linky řádově na miliony korun, konkrétně za slevy na letištních poplatcích nebo marketing.

Z mošnovského letiště nyní létají pravidelné linky do Prahy, Paříže, Londýna a Düsseldorfu a sezonní pravidelné charterové lety do přímořských destinací. Od 30. října k nim přibude pravidelná linka do severní Itálie, konkrétně do Bergama nedaleko Milána. Z informací na internetových stránkách letiště vyplývá, že rovněž od října zvýší letecká společnost Ryanair počet letů z Ostravy do Londýna na čtyři týdně. Kromě úterý, čtvrtka a soboty se tam bude létat také v neděli.

Tento týden krajští zastupitelé schválili novou zakázku na provozování nových linek do Helsinek a Amsterdamu. Původně se do soutěže nepřihlásil žádný zájemce. Kraj nyní podmínky „změkčil“.

Není to o tom, že by nechtěly létat z Ostravy, ale volné letadlo v těch časech je velmi těžké najít.
Miroslav Novák (ČSSD)
hejtman Moravskoslezského kraje

Důvodem, proč se žádný uchazeč nepřihlásil, byl podle hejtmana zřejmě přesný požadavek kraje na časy odletů tak, aby linky například v Amsterdamu navazovaly na další letadla. „Ukázalo se, že dneska v době ekonomického boomu letecké společnosti nemají volné kapacity, co se týče letadel,“ řekl Novák.

V loňském roce ostravské letiště přepravilo 308 933 cestujících, což bylo o čtyři procenta více než v roce 2014.