Mise: Krajské zastupitelstvo. Čím chtějí voliče přesvědčit kandidáti z Plzeňska?

Česká televize pokračuje předvolebním vysíláním a zaměřuje se na Plzeňský kraj. Kromě večerní předvolební debaty s osmi zástupci kandidátek s největším volebním potenciálem nabízí také anketní odpovědi stran, hnutí a koalic, které se do debaty nedostaly. Odpovědi lídrů jednotlivých uskupení jsou řazeny abecedně podle příjmení.

  • Které téma považujete v těchto krajských volbách za nejdůležitější a proč?
  • V případě, že budete zvoleni, co uděláte jako první?

Úsvit s Blokem proti islamizaci

Padesátimístná kandidátní listina spojuje zástupce sněmovní strany Úsvit – Národní koalice a uskupení Domov s Blokem proti islamizaci. Podle krajského lídra Romana Bakaly je hlavním problémem Plzeňska migrace. Běženci z Německa prý přicházejí do kraje utrácet své sociální dávky, a tím zde mají zvyšovat kriminalitu. Uskupení by se chtělo zasadit o to, aby v kraji nevznikla žádná imigrační centra. Další program nabízí formace na svém webu.

Lídr kandidátky Úsvit s Blokem proti islamizaci Roman Bakala (zdroj: ČT24)

NE ILEGÁLNÍ IMIGRACI - PENÍZE RADĚJI PRO NAŠE LIDI

Padesátimístná kandidátní listina spojuje kandidáty Strany zdravého rozumu, Demokratické strany zelených, České strany národně socialistické a České strany národně sociální. Lídr této spojené kandidátky Zdeněk Peksa označil za hlavní téma voleb migraci, jeho uskupení chce zajistit, aby peníze původně určené na migrační krizi putovaly k rodinám a dětem. Prosazuje také dálnici, která přes Plzeň spojí Písek a Karlovy Vary. Další program nabízí strana na svém webu.

Lídr kandidátky NE ILEGÁLNÍ IMIGRACI - PENÍZE RADĚJI PRO NAŠE LIDI Zdeněk Peksa (zdroj: ČT24)

Národní demokracie

Dvaadvacetimístnou kandidátku Národní demokracie vede Vít Skalský a za hlavní téma voleb považuje migraci; navrhuje vyzbrojit občany a postavit plot na hranici se Spolkovou republikou Německo, který by měl příchodu běženců zabránit. Pokud by se migrační krize nedostavila, chce Národní demokracie snížit rozkrádání krajského rozpočtu. Za prioritu označuje opravy silnic 2. a 3. třídy. Další programové body nabízí web strany.

Lídr kandidátky Národní demokracie Vít Skalský (zdroj: ČT24)

Dělnická strana sociální spravedlnosti – Imigranty a islám v ČR nechceme!

Čtyřiačtyřicet kandidátů DSSS a jednoho zástupce Národní fronty vede do krajských voleb Jiří Štěpánek. Za klíčové téma považuje ilegální migraci a občany, které označuje jako nepřizpůsobivé, a hodlá vyžadovat dodržování zákonů. Po případném zvolení do zastupitelstva by se uskupení chtělo zaměřit na bezpečnost a snížení kriminality v kraji, hodlá prověřit systém zadávání veřejných zakázek a výběrových řízení a bojovat s korupcí. Detailnější program nabízí strana na svém webu.

Lídr kandidátky Dělnické strany sociální spravedlnosti – Imigranty a islám v ČR nechceme! Jiří Štěpánek (zdroj: ČT24)

PRO Zdraví a Sport

Šestačtyřicetimístnou kandidátku hnutí PRO Zdraví a Sport vede chiruržka Věra Pavlíčková, ve vysílání ČT ho prezentovala sedmička kandidátky Jaroslav Tolar. Uskupení jako prioritní oblasti vyjmenovává školství a sport, kde má ambici podporovat dětské pohybové aktivity, stabilizovat ohrožené sportovní kluby a požadovat státní příspěvek pro sportující děti. Ve zdravotnictví žádá kvalifikované manažery s odbornou znalostí oboru. Podrobnosti nabízí program hnutí.

Zástupce kandidátky PRO Zdraví a Sport Jaroslav Tolar (zdroj: ČT24)

Zástupce následujících kandidátek

  • Pravý Blok
  • Koruna Česká
  • Koalice Svoboda přímá demokracie Tomio Okamura SPD a Strana práv občanů
  • Koalice Republikánů Miroslava Sládka, Patriotů České republiky a HOZK

se nepodařilo kontaktovat na žádném kontaktu uvedeném při registraci kandidátky.

Předvolební debata na ČT24

Osm lídrů stran a hnutí, které v průzkumu aktuálního volebního potenciálu v Plzeňském kraji obsadily nejvyšší příčky, bude od 20:00 hosty večerní předvolební debaty na ČT24.

Výzkum pro Českou televizi vypracovaly dvě nezávislé renomované společnosti pro výzkum veřejného mínění Median a STEM/MARK. Konal se od 8. srpna do 3. září, vždy na vzorku minimálně 1200 respondentů v každém kraji.