Armáda chce využít bývalou střelnici. Zdejší obyvatelé se obávají hluku a jsou proti

Armáda chce znovu využívat střelnici v Loučce na Přerovsku. Ta dříve spadala pod Vojenský újezd Libavá. Od začátku roku se ale ocitla mezi oddělenými soukromými pozemky. To se ale nelíbí obyvatelům Loučky. Tvrdí, že je střelnice hlučná a nebezpečná.

Klid, který obyvatelé Loučky nepamatují více než šedesát let. Vojáci tady totiž nevystřelili jediný náboj od prvního ledna letošního roku. Armáda si ale podle redaktorky České televize Zuzany Kozákové Glacové snaží najít cestu, jak se do střelnice v Loučce vrátit.

Podle starosty Loučky Josefa Suchánka jsou přitom vpravo od střelnice soukromé pozemky. „Nebyla zde žádná stráž, která by řekla - nechoďte tam, tam se střílí,“ uvedl.

Lidé jsou proti střelnici

Střelnici chce využívat hlavně nedaleká sedmá mechanizovaná brigáda z Hranic. Tam přijali na 800 nováčků a chtějí dalších 500 vojáků. Ti zatím na výcvik musejí dojíždět.

„To bylo v podstatě jediné výcvikové zařízení, které bylo v rámci optimalizace vyjmuto z plochy vojenských újezdů ovšem s tím, že armáda s ním i nadále do budoucna počítá,“ sdělil Jan Šulc, vedoucí oddělení komunikace Generálního štábu Armády ČR.

  • Vojenský újezd Libavá je vojenským újezdem o rozloze 327 km² v Olomouckém kraji, na severovýchodě okresu Olomouc, v oblasti Oderských vrchů. Sídlem újezdního úřadu je Město Libavá. Rozkládá se na Moravě, ale před svým zmenšením k 1. lednu 2016 zasahoval východním okrajem svého tehdejšího území i do Slezska. Vojenský prostor zřídila vláda Klementa Gottwalda v roce 1946. Jeho součástí se stala území 24 obcí, ve kterých do té doby žili téměř výhradně Němci. V roce 1946 byli odsunuti. Odejít museli také čeští přistěhovalci. Život v obcích poté dlouhá desetiletí řídila armáda.

Armáda chce do úprav střelnice v Loučce investovat několik milionů korun. Například do bezpečnostních valů nebo protihlukových opatření. O tom, kdy by se vojáci měli na tuto střelnici vrátit, rozhodne například i balistická studie. Tu má teď na stole Vojenský technický ústav výzbroje a munice ve Slavičíně.