Voda v Brně je opět pitná. Obsahuje ale čtyřikrát víc chloru

Brněnské vodárny a kanalizace budou i do budoucna častěji kontrolovat kvalitu vody. Do vodovodní sítě také stále přidávají vyšší množství dezinfekce. Opatření navazují na problém z minulého týdne, kdy kvůli bakteriím doporučovali hygienici vodu převařovat. Vodárny zatím zjišťují příčinu závadnosti vody a sčítají náklady, kompenzace ale neplánují.

Od minulého čtvrtka Brněnské vodárny a kanalizace zkontrolovaly mnohem více vzorků vody než obvykle. Laboratoří jich prošlo denně sto dvacet. Proč se ve vodě objevily bakterie, ale zatím nevědí. Nejspíš byl na vině nižší obsah chlorové dezinfekce ve vodovodní síti. „Co bylo příčinou znečištění, bude předmětem zkoumání. Mohla to být vysoká teplota, mohla to být kvalita vody dodávané z jímacích území, z úpravny vody, ten problém je dosti široký,“ řekl Petr Šindler, pověřený zastupováním generálního ředitele Brněnských vodáren a kanalizací.

V sobotu vodárny oznámily, že je voda už bez omezení pitná. Obsahuje ale stále čtyřikrát víc chloru. Hygienici doporučují vodu intenzivně odpouštět ze všech kohoutků. Pro vodárny je událost poučením do budoucna. Zvýší počet kontrol. „Kontroly budou četnější a doplníme místa na vodovodní síti, kde budou probíhat další kontroly,“ doplnil Petr Šindler.

Do kontrol se pustili i hygienici, kteří zahájili státní zdravotní dozor. „Budeme si vzorkovat některá místa samostatně a budeme si je také sami vyhodnocovat,“ řekla Jana Derková z Krajské hygienické stanice.

Odškodné nikomu vodárny vyplácet nebudou

Zatímco hygienici nezaznamenali nikoho, kdo by měl kvůli vodě potíže, vodohospodáři už mají na stole několik stížností. Ve čtvrtek je jim pod náporem návštěvníků dokonce zhroutily webové stránky. „Máme tu například výtku občana, který si stěžuje, že se dozvěděl informaci z médií a vyčítá nám, že jsme nevylepovali letáčky,“ popisuje mluvčí Brněnských vodáren a kanalizací Renata Hermanová. Vodohospodáři budou na stížnosti odpovídat, platit odškodné ale neplánují. „Převařování vody byl jistý diskomfort, ale voda byla pitná, tudíž neuvažujeme, že bychom poskytovali nějaké kompenzace,“ vysvětlil Petr Šindler z Brněnských vodáren a kanalizací.

Dva vzorky, ve kterých se vyskytovalo malé množství bakterií, odebrali kontroloři v pondělí v Žebětíně a Komíně. Vyhodnocení výsledků trvá tři dny, varování proto Brněnské vodárny a kanalizace vydaly až ve čtvrtek 15. září. Obyvatelé Brna a přilehlých obcí a měst mohli pít vodu z kohoutku pouze po převaření. Hygienici zároveň upozornili, že nehrozí žádné potíže při užití vody k mytí nádobí a osobní hygieně. V sobotu pak vodárny potvrdily, že voda už je znovu pitná i bez převaření.

Opatření zpřísnily i vodárny v Blansku a Znojmě

Většinu vodáren v jihomoravském a zlínském kraji nechává brněnský nález bakterií ve vodě chladnými. Bezpečnostní opatření zpřísnilo pouze Blansko a Znojmo. Například ve Vyškově či Zlíně své testy už tak považují za velmi přísné. A nepamatují, kdy naposledy jejich laboratoře ukázaly zhoršenou kvalitu vody.

Nevyhovující vzorky vody ale rukama pracovníků vodárny ve Vyškově občas procházejí. Čtvrtina obyvatel v Jihomoravském kraji je zásobováno vodou z vlastních studen a nechávají si testovat kvalitu své vody. „Zhruba devadesát procent těch studen nevyhovuje požadavkům na pitnou vodu tak, jak je musíme plnit my, říká ředitel Vodovodů a kanalizací Vyškov Vladimír Kramář.