Plzeň má nový územní plán, předchozí platil 21 let

Nový územní plán schválili zastupitelé v Plzni. Přestane tak platit předchozí dokument z roku 1995. Součástí nového plánu je prostorová regulace staveb, která zajistí, aby vedle sebe nevznikaly jinak velké budovy. V územním plánu jsou také nezastavitelné plochy urbanistické zeleně a veřejných prostranství.

Podle náměstka primátora Pavla Šindeláře (ODS) je nový územní plán koncipován tak, aby nová zástavba vznikala spíše v širším centru města, než aby rostly satelity v okolí Plzně. V některých lokalitách potom nový územní plán předepisuje nutnost zpracování územní studie. Teprve po jejím schválení bude možné, aby investor na místě stavěl. „Chceme, aby mělo v moci regulovat výstavbu zejména v centru,“ poznamenal náměstek.

Územní plán však neměl v zastupitelstvu jednomyslnou podporu. Schválili ho 27 hlasy koaliční zastupitelé ČSSD, ODS, KDU-ČSL a Občané patrioti, ke kterým se přidali opoziční komunisté. Proti byli čtyři členové TOP 09 a osm zastupitelů ANO se zdrželo hlasování.

Výhrady opozice se týkaly především kapacitních silnic, se kterými územní plán počítá. Jde například o silnici I/20 v prodloužení ulice Studentská. Náměstek Šindelář však připustil, že „možná trochu kontroverzní“ je trasa prodlužující silnici I/27. „Měla by propojit Karlovarskou, Přemyslovu a následně Sukovu a Borskou, necháváme v územním plánu do budoucna silniční systém Roudná,“ shrnul.

Proti trase některých nových komunikací se při jednání o územním plánu ohradil zastupitel Michal Vozobule (TOP 09). Šindelář uvedl, že prioritou je dostavba západního okruhu a silnice I/20, až pak bude město muset vyhodnotit dopravní požadavky Severního Předměstí a rozhodnout, zda je nutná stavba dalšího propojení této oblasti s centrem.

Kromě části opozice měl proti novému územnímu plánu námitky právní zástupce skupiny Amadeus, která se s městem soudí kvůli neuskutečnění stavby obchodního centra na Americké třídě. Územní plán podle něj obsahuje rozpory a nejasnosti ve využití prostoru. Navrhovaný dokument se nelíbil ani některým občanům z Košutky. Obávají se, že se na sídlišti zahustí zástavba na úkor zeleně a veřejných ploch.

Město dostalo během projednávání územního plánu kolem 250 připomínek. Několik se týkalo ochrany území Bezovka před nevhodnou zástavbou a také tras nových komunikací. Nejčastěji však na radnici přicházely požadavky na rozšíření dalších ploch pro výstavbu.