Za pozemky pro D11 slíbilo ŘSD obci řadu ústupků. V projektu ale nic nedodrželo

Obec u dálnice se cítí ze strany ŘSD podvedená (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Svobodných Dvorů u Hradce Králové se cítí využití a podvedení. Když od nich Ředitelství silnic a dálnic potřebovalo pozemky pro stavbu dálnice D11, slíbilo jim za to přístupovou cestu na pole pro zemědělce nebo protihlukovou stěnu. Nyní se ale ukázalo, že v plánech s nimi už nepočítá.

Pozemky pro stavbu dálnice prodal zemědělec Martin Mukařovský bez okolků. Teď mu ale hrozí, že na zbývající pole se už nedostane. Slíbené přístupové cesty z projektu zmizely. „Dá se to objet, ale zemědělskou techniku stavba zažene do obytných částí Hradce Králové. Jsou tu místa, kde má ulice tři metry. Nedokážu si představit, že tam pojede kombajn, který měří čtyři metry,“ poznamenal.

Podél dálnic přitom obslužné cesty pro zemědělce běžně stojí. V plánech zůstaly i v úseku mezi Hradcem Králové a Jaroměří. „Připravujeme soubor opatření, aby všechny polnosti byly volně přístupné,“ tvrdí mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Jaká opatření to budou a proč ta původní z projektu zmizela, už ale nevysvětlil. Dálnice se zde přitom má začít stavět už příští rok.

Místo v zářezu má dálnice vést po povrchu

Zdejší zemědělci nejsou navíc jediní, koho změna plánů rozladila. Místo v zářezu pod úrovní terénu má dálnice nově vést po povrchu. Obytné domy jsou přitom jen kousek od stavby. „Chtěli jsme, aby hned dopracovali protihlukové stěny, ale ŘSD to bohužel neakceptovalo,“ uvedl předseda komise místní samosprávy Svobodné Dvory Jan Klubíčko.

„Pracujeme na modelu hlukového zatížení, abychom mohli vyhodnotit místa, která budou potřeba zajistit nějakými protihlukovými opatřeními,“ tvrdí mluvčí. Podobných slibů už ale místní slyšeli dost. Nejpozději do podzimu proto chtějí, aby se pod ně zástupci ŘSD také podepsali. Jinak slibují důraznější odpor. V obci už kvůli tomu vznikla hned dvě občanská sdružení.