Začne burácet nebe? Hluk se snažíme omezit, tvrdí pořadatelé cvičení NATO

Okolí letecké základny v Náměšti nad Oslavou se probíhající cvičení leteckých sil NATO nazvané Ample Strike dotkne jen okrajově. I kvůli snížení hlukové zátěže přesunuli organizátoři akce vrtulníky Mi-24 do boletického výcvikového prostoru a americké vrtulníky Apache na Libavou. Podle plánu mají pak letouny vzlétat z letišť v Čáslavi, Náměšti nad Oslavou a Pardubicích a ze tří zahraničních letišť v Německu, Maďarsku a Británii.

„Od prvopočátku organizování cvičení Ample Strike 2016 jsme se rozhodli eliminovat hlukovou zátěž v co možná největší míře,“ řekl velitel 22. vrtulníkové základny v Náměšti nad Oslavou Petr Čepelka. Starostové obcí a hejtman dostali v předstihu informace o místech, kde se cvičení projeví hlukovou zátěží. 

Jak a kde budou létat vrtulníky, informuje základna i na svých webových stránkách, aby si to mohl přečíst každý. „Do dnešního dne nedošlo k žádné stížnosti na zvýšenou hlukovou zátěž v rámci našeho regionu,“ dodal Čepelka. Podle něj bude probíhat cvičení ve všední dny po dobu dvou týdnů od deváté hodiny ranní do 23:00.

Cvičení, kterého se na území Česka účastní 1500 vojáků ze 17 členských a partnerských států NATO, potrvá do 20. září. Cílem je sladit činnost pilotů taktického a vrtulníkového letectva s činností předsunutých leteckých návodčích při podpoře pozemních operací.