Praha 7 chce na celém území snížit rychlost na 30 km/h

Řidiči na území Prahy 7 budou muset zpomalit. Radnice se rozhodla snížit povolenou rychlost na maximálně 30 kilometrů v hodině. Nejdříve se zóna objeví v okolí Letné. Postupně ale bude zavedena na celém území s výjimkou hlavních ulic jako například Milady Horákové na Letné. Přesný termín zavedení zatím radnice neví. Rychlost letos snížila také Praha 5 a v minulosti Praha 8.

„Po vzoru západních měst chceme snížit rychlost na tu, kterou se v oblasti většinou stejně jezdí, plus chceme zvýšit bezpečnost v kritických místech. Jsme přesvědčeni, že je to krok správným směrem,“ řekl místostarosta městské části Ondřej Mirovský (SZ/Trojkoalice).

V první fázi chce radnice zónu vytvořit v horních Holešovicích v okolí Letné. Měla by do ní být zahrnuta převážná většina komunikací od ulice Bubenská směrem na Letnou. „Vyjmuty z ní budou hlavní komunikace, jako jsou ulice Veletržní, Milady Horákové a Korunovační,“ uvedl Mirovský.

První zóny možná už letos

Vedení městské části nyní projekt připravuje a jedná například s Technickou správou komunikací a dalšími odbornými organizacemi. V září pak chce projekt představit veřejnosti k připomínkování. „Pokud by se vše dařilo podle našich představ a nezaznamenáme velké množství připomínek, v první fázi by zóna mohla být zavedena ještě letos,“ doufá Mirovský.

Praha 7 už začala kromě zavedení zón i se zklidňováním křižovatky Bubenské a Heřmanovy ulice. Ubyl zde jízdní pruh, přibude naopak pruh pro cyklisty a zároveň vzniknou nová parkovací stání. Rozšířeny mají být chodníky a zkrácen přechod přes Heřmanovu ulici.

Rychlost snížila minulý týden v souvislosti se zavedením parkovacích zón i radnice Prahy 5. „Třicítkou“ se tu jezdí ve vybraných lokalitách, mezi nimi třeba na Smíchově. Nejvyšší povolenou rychlost snížila před několika lety také radnice Prahy 8 v Karlíně.