V nově otevřených Brdech chybí mobilní signál

Události v regionech: Signál v Brdech vypadává, místy není vůbec (zdroj: ČT24)

Déle než půl roku již mohou turisté do velké části bývalého vojenského prostoru Brdy. Zprvu chyběla jakákoli podpora. Například turistické značení sice již začal Klub českých turistů vytvářet, stále však v lesích chybí pokrytí mobilním signálem. V případě nouze by tak bylo složité zavolat si pomoc.

Za nedostatečné považuje pokrytí Brd mobilním signálem policie. „Na základě našich zkušeností víme, že vykrytí signálu v celých Brdech není dostačující. Proto se může stát, že v některých místech se osoby na tísňovou linku nedovolají,“ upozornila Markéta Cafourková, která vede policejní oddělení v Hrádku u Rokycan. 

Vedoucí Chráněné krajinné oblasti Brdy Bohumil Fišer však situaci nepovažuje za výjimečně špatnou. Signál ani jednoho mobilního operátora nedosahuje asi na deset procent území brdských lesů. „Myslím, že situace je podobná jako v jiných chráněných krajinných oblastech, kde je členitější terén,“ podotkl. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Situace by se ale měla ještě zlepšit. Posloužit k tomu mají vojenské vysílače Drahlín a Praha, které by měly mobilní signál zesílit. „Už je elektrická energie i stožár. Mohlo by to proběhnout do roku 2017,“ nastínil náměstek plzeňského hejtmana Ivo Grüner (ČSSD).

V průběhu příštího roku by mělo pokrytí Brd růst, aby byl do roku 2018 silnější signál na téměř celém území. Kromě zesilování mobilního signálu by turistům v nouzi měly v budoucnu pomoci i záchranné hlásiče s tlačítky, která přivolají pomoc. „Fungují nezávisle na síti GSM. To znamená, že v rámci pokrytí vyšlou zprávu právě do sítě GSM o tom, že se něco stalo,“ popsal náměstek Grüner.