Na segwayích se v centru Prahy jezdí dál. Chybí značky zákazu

Zákaz segwayů v centru Prahy zatím nelze vymáhat (zdroj: ČT24)

Přestože Praha ve středu zákazala jízdu centrem města na segwayích, lidé vozítka používají dál. Policisté ani strážníci nikoho nepokutují. V ulicích totiž chybí zákazové značky, bez nichž nařízení nelze vymáhat. Instalovány by měly být během září. Provozovatelé půjčoven si stěžují, že zákaz způsobil jen zmatek.

Bez zákazových značek nelze zákaz vjezdu segwayů vymáhat, přestože v centru Prahy platí od středy. Lidé se jím řídit nemusí a také tak nečiní. „Městská policie ani policie nemůže dělat nic, neboť se nedopouští jakéhokoliv protiprávního jednání,“ uvedl ředitel Městské policie hlavního města Prahy Eduard Šuster.

Podle nařízení rady by přitom měli ti, kdo na vozítku jedou v historickém centru a některých dalších částech města, dostat až dvoutisícovou pokutu. „Předpokládáme, že označení ulic by mělo být instalováno v průběhu září a od té doby by pak mohl být zákaz vymahatelný,“ okomentoval situaci magistrátní mluvčí Vít Hofman.

obrázek
Zdroj: ČT24

Magistrát se snaží pomocí letáků upozorňovat turisty, že dvoukolky do centra nepatří. „Čekáme, až to bude úplně zakázáno, a pak s tím přestaneme,“ prozradil jeden z pražských průvodců, jehož klienti se ulicemi stověžaté metropole na segwayích vozí.

Provozovatelé: Praha nás úmyslně poškozuje

Podle provozovatelů vozítek je situace zmatečná. Plakáty, které Praha po městě rozvěsila, se jim nelíbí. Je na nich vyobrazena dvoukolka a tři červené pruhy, které mají znázorňovat její zákaz.

„Takováto činnost dle našeho názoru úmyslně poškozuje provozovatele segwayů v okamžiku, kdy zákaz ještě není plně vymahatelný,“ zlobí se člen výkonného výboru Asociace Segway ČR Jaroslav Endršt.

Projížďky hodlají půjčovny pořádat, dokud se značky neobjeví. Ani pak ale segwaye z hlavního města úplně nezmizí. Přesunou se mimo zakázanou zónu. Podle provozovatelů třeba na Prahu 6.

  • Zakázat vozítka Praze umožnila změna zákona o silniční dopravě, která definovala, co to segway je. Do té doby se na dvoukolky pohlíželo jako na chodce. Musely jezdit po chodníku nebo cyklostezkách a nejvýš rychlostí srovnatelnou s rychlou chůzí, což mnozí nedodržovali. Na provoz vozítek si dlouhodobě stěžovali především obyvatelé a radnice Prahy 1.