O stovky památek v Česku nemá nikdo zájem, stát na jejich údržbu nemá

Události: Spor o nechtěné památky (zdroj: ČT24)

V Česku jsou téměř tři stovky kulturních památek, o které nikdo nestojí. Patří Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Ten na jejich údržbu nemá peníze a snaží se je prodat nebo převést památkářům, obcím či soukromníkům. Složitost situace ukazuje příklad z Dětenic.

Pavel Ondráček koupil zámek i s přilehlým parkem před osmnácti lety. Sedm barokních soch ale zůstalo státu. „Na soše madony s dítětem to jasně vidíme. Ani děťátko ani madona už nemají hlavu. Bohužel,“ ukazuje Ondráček torzo jedné ze soch.

Pavel Ondráček chtěl památkově chráněné sochy několikrát odkoupit a zrestaurovat. Jednání ale vždy ztroskotala na podmínkách prodeje. U Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových si o díla ale neřekli ani památkáři.

„Starali bychom se o ně rádi. Ale také bychom chtěli mít jistotu, že tu zůstanou,“ říká Ondráček.

Poškozená socha v areálu dětenického zámku
Zdroj: ČT24

Aby se vlastnictví jednou provždy vyřešilo, ministerstvo kultury rozhodlo, že sochy převezme Národní památkový ústav. Zájem o ně měli hned čtyři kasteláni, pak ale památkáři řekli, že sochy musí zůstat v Dětenicích.

„Situace není příliš častá. Sami jsme zvědaví, jak to celé dopadne,“ přiznává Radek Ležatka z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. „Převezmeme je do správy, ale předpokládáme prodloužení pronájmu nebo nájmu ze strany majitele zámku,“ dodává mluvčí NPÚ Simona Juračková. Nadšený ze situace není ani Pavel Ondráček. Bojí se, že sochy mu v parku budou chátrat dál.

obrázek
Zdroj: ČT24

Do podobné situace se může dostat i nový majitel Invalidovny, kterou nyní úřad prodává. Součástí prodeje totiž nejsou hlavní hodiny, které historicky patří pražskému magistrátu.

Památek, které chátrají kvůli tomu, že je nikdo nechce, je ale daleko víc. Kromě Invalidovny stát nabízí i márnici v Rychnově nad Kněžnou. Připravuje také dražbu Dívčího Hradu na Bruntálsku.

„Snažíme se památky udržovat, nicméně nemůžeme do nich vyloženě investovat. To je úloha jiných státních orgánů, například Národního památkového ústavu,“ dodává Ležatka. Jestli si o historické stavby řekne, není ale jisté. Třeba o Invalidovnu chce totiž zažádat až po pondělní aukci.