Do rakovnických kasáren se v pondělí vrátí vojáci, do roku 2024 jich bude šest set

Do rakovnických kasáren se v pondělí po dvou letech vrátí vojáci. Původně armáda plánovala prodej areálu jako nepotřebného majetku. Pak ale přišel obrat - podle generálního štábu za ním stojí konec vládních škrtů ve vojenských rozpočtech a změna bezpečnostní situace ve světě. Objekt má do roku 2024 obývat na šest set mužů.

Bojová síla armády byla snížená. Nyní doplňujeme počty a vracíme se zpátky. Tento důvod byl umocněn i současnou bezpečnostní situací.
Jiří Baloun
zástupce náčelníka generálního štábu

Do kasáren v Rakovníku 1. srpna zamíří dvacítka vojáků, která vytvoří jádro nově vzniklého útvaru. Podle zástupce náčelníka generálního štábu Jiřího Balouna armáda budování rakovnické posádky rozdělila do tří etap.

V první fázi (do roku 2018 včetně) bude v kasárnách prvních sto lidí, vzniknout má velitelská a logistická jednotka bojového praporu, který se zde vytvoří v následujících letech. Protože je jedním z cílů generálního štábu minimalizovat pohyb jednotek mezi různými působišti, bude se zřejmě jednat o zcela nově vytvořený útvar.

Druhá etapa počítá s 350 vojáky do roku 2021 a třetí etapa do roku 2024 s více než 600 vojáky. Vybavení technikou bude záležet i na rozpočtu, nyní se upravuje ten na rok 2017 i střednědobý plán na roky 2018 a dále.

Město návrat armády vítá

V úvodní fázi musí armáda celý objekt zprovoznit. Například obnovit sítě, navézt vybavení, udělat revize a potřebné opravy. Letošní investice do obnovy rakovnických kasáren dosáhnou deset milionů korun zřízení úplně nové bojové jednotky by pak mělo stát skoro pětasedmdesát milionů.

Armáda chce také obnovit přilehlé cvičiště Olešná – „tak, abychom mohli provádět základní výcvik od jednotlivce přes družstvo až po vyšší jednotky,“ doplňuje velitel budoucího útvaru Vladimír Jelínek.

Změnu armádního přístupu k areálu kasáren vítá i vedení města. Podle starosty Pavla Jenšovského (ČSSD) je příchod vojáků velmi dobrou zprávou nejen kvůli vyššímu pocitu bezpečí a dostupné pomoci v případě nenadálých událostí, ale pomůže také rozvoji regionu: „Je to důležité pro naše živnostníky a pro trh s byty. Možná to pro nás do budoucna bude znamenat příjemné starosti s navýšením kapacity škol a školek.“

Reportáž: Do Rakovníka se v pondělí vrátí armáda (zdroj: ČT24)

Ženijní útvar v Rakovníku byl zrušen na konci roku 2013, kdy z kasáren odešlo zhruba 350 vojáků. Armáda plánovala prodej areálu jako nepotřebného majetku a v roce 2015 se už oceňovaly jeho části.

V září ministr obrany Martin Stropnický (ANO) oznámil, že se vojáci do kasáren vrátí. Jako důvody uvedl změnu bezpečnostní situace a plánované zvyšování počtu členů armády a aktivních záloh. O to, aby se do kasáren vojáci vrátili, stálo i minulé vedení Rakovníka.

V areálu je osm objektů zkolaudovaných pro bydlení, také sklady, dílny pro opravu aut, bývalá jídelna a posilovna. Před zrušením posádky byly objekty po rekonstrukci. Areál má rozlohu přes 38 hektarů, z toho je zastavěná plocha zhruba 3,3 hektaru.

Rakovnická kasárna
Zdroj: ČT24

Počty rekrutů rostou

Obnova rakovnické posádky je důsledkem nového kurzu české armády. Ta chce podle Balounova kolegy z generálního štábu Jaroslava Kociána do roku 2020 vrátit počet vojáků na 24 500 jako před ekonomickou krizí v roce 2008.

V současnosti mají česká vojska kolem 19 tisíc mužů, přičemž úbytek způsobilo několikaleté zastavení náboru a každoroční odchody zhruba pěti set vojáků. Nyní armáda už druhým rokem rekruty opět přijímá. Loni i letos jich shodně přijala okolo dvou tisíc.

„Ukazujeme, že je v armádě stabilita, kariérní růst, že chceme dosáhnout nových zbraní a technologií. Zájemci se hlásili i dříve, ale nemohli jsme je přijímat. Nyní je jich o tisíce více. Zhruba z 10 tisíc přijmeme dva tisíce,“ informoval Kocián.