Památkáři ruské kolo na Smíchově nepovolí

Pražští památkáři nepovolí stavbu ruského kola na vltavském nábřeží. Kladné stanovisko je přitom k umístění takové stavby v rezervaci UNESCO nutné. Praha 5 v úterý oznámila, že chce s investorem podepsat smlouvu o výstavbě 60 metrů vysoké atrakce v nejbližších dnech. Kromě památkářů ale s kolem nesouhlasí ani někteří místní a vedení města.

Památkáři ještě žádost od páté pražské části nedostali. Jasno už ale mají nyní. „V případě, že se bude skutečně jednat o šedesát metrů vysoké kolo, které převyšuje okolní zástavbu v dané lokalitě, bude narušovat pohledové situace v a do památkové rezervace, tak naše stanovisko nebude kladné,“ uvedl ředitel městského památkového odboru Jiří Skalický. Proti se jasně staví i Národní památkový ústav. „Už jsme deklarovali, že stavbu takové konstrukce v pražské památkové rezervaci považujeme za neproveditelnou,“ uvedl ředitel NPÚ Ondřej Šefců.

Starosta Prahy 5 Radek Klíma (TOP 09) však myšlenku hájí. „Místo bylo vybráno proto, že v okolní není žádná bytová zástavba,“ upozornil. S tím však nesouhlasí obyvatelé okolí nábřeží. Například Adam Reinberger z domu naproti němu je přesvědčen, že by mu lidé z kola hleděli do oken.

Události v regionech: Projekt výstavby ruského kola má podle starosty šanci uspět (zdroj: ČT24)

Praha 5 vypsala záměr na využití lokality na Hořejším nábřeží, do kterého se přihlásila jen společnost Timsbury Capital. „Pro nás je prioritou, aby se z této oblasti stalo atraktivní místo, které přitáhne širokou veřejnost,“ uvedl jednatel firmy Jiří Havrda. Společnost výši investice odhaduje na zhruba 200 milionů, do konce příštího roku chce získat všechna povolení. To je ostatně smluvní podmínka, pokud společnost povolení mít nebude, smlouva zanikne. Pokud ano, kolo by pak mělo stát za 18 měsíců. Nájemné 56 500 korun měsíčně by měla firma začít platit už od ledna.

Proti vybudování vyhlídkového kola se už vyslovila primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Považuje ho za zbytečné, podle ní má Praha jiná atraktivní lákadla pro turisty. Nesouhlasí ani část místních obyvatel, která využívá nedaleké hřiště a obává se jeho ohrožení. Proti jsou i opoziční zastupitelé.

Podívejte se, jakým slavným světovým vyhlídkovým kolům by mělo smíchovské konkurovat: