Přípravy na Colours of Ostrava vrcholí. Festival nabídne 350 akcí

V areálu Dolních Vítkovic ve středu vrcholí přípravy na mezinárodní hudební festival Colours of Ostrava. Patnáctý ročník startuje ve čtvrtek a nabídne přes 350 akcí. Kromě koncertů třeba workshopy nebo přednášky. Už teď ale na místě panuje čilý ruch. Večer se budou konat světelné zkoušky.

Areál, který v Dolních Vítkovicích vyrostl za 10 dnů, má rozlohu asi 300 tisíc metrů čtverečních. Ty nejvzdálenější body v něm jsou od sebe vzdálené jeden kilometr. „Začli jsme s přípravami o dva dny dříve než v minulých letech. Areál se totiž zase rozrostl,“ sdělil za organizátory akce Daniel Krečmer.

Jeho kolegové již připravili 22 scén, vybudovali také potřebná sociální zařízení. „Je jich o deset procent více než loni,“ dodal Krečmer. V areálu nechybí pitná voda. A ani šatny pro četné kapely. „Jsou opět větší než dříve. Zvětšily se o 20 až 30 procent.“

Přípravy na Colours of Ostrava vrcholí (zdroj: ČT24)

 „Pro kapely máme zvláštní kontejnerové sestavy se sociálním zařízením,“ doplnil. Areál se návštěvníkům otevře ve čtvrtek ve 12 hodin. Pořadatelé nyní finišují práce na takzvaném family parku. Budou také ještě upravovat okolí - hlavně po vizuální stránce.

Déšť, který v minulých dnech zasáhl Ostravu, pořadatelům festivalu nevadí. „Někde se sice tvoří kaluže, které odčerpáváme, ale nevadí nám to. Jsme venkovní festival,“ poznamenal Daniel Krečmer.

Největší stage se stavěla čtyři dny

Dělníci museli kolem areálu postavit plot o délce 10 kilometrů. „Vše se mění díky 4000 pracujících lidí a stále je co dělat,“ dodala redaktorka České televize Lucie Křížková.
Největší hlavní stage se stavěla čtyři dny. „Je jednou z nejbezpečnějších konstrukcí současnosti. O šířce 52 metrů, hloubce 31 metrů a výšce 22 metru vydrží 8. stupeň síly větru,“ doplnila s tím, že právě takovou využívají i ty největší festivaly – hraje na ní pravidelně například Metallica.

  • - Plocha areálu činí 300 tisíc metrů čtverečních
    - Areál se stavěl téměř dva týdny
    - Pracovalo na něm 4000 lidí
    - Oplocení festivalu má délku 10 kilometrů
    - Hlavní stage se stavěla čtyři dny
    - Plocha LED obrazovek zabírá 268 metrů čtverečních
    - Vystoupí na 1600 umělců
    - Délka programu festivalu, pokud by běžel kontinuálně jeden za druhým, by činila 15 dní

„K ní přibudou celkem tři projekční plátna 5x4 metry. Po celém areálu budou zavěšené LED obrazovky, tak aby měli návštěvníci přehled i o tom, co se právě děje jinde,“ zjistila Lucie Křížková. Plocha obrazovek má činit 268 metrů čtverečních. Od loňského roku se tu staví také speciální vyvýšené bezbariérové tribuny pro návštěvníky na vozíčku.

Letos vystoupí na festivalu celkem 1600 umělců. Kdyby všech 350 programů a vystoupení běželo za sebou při průměrné délce jedné hodiny, pak by celý program bez přestávky bavil diváky 15 dní, a to dnem i nocí.

Colours of Ostrava brzy otevře brány

Z jiného soudku: Meltingpot

V areálu Dolu Hlubina v Ostravě již ve středu začalo mezinárodní diskusní fórum Meltingpot, které bude od čtvrtka součástí hudebního festivalu Colours of Ostrava. Návštěvníci fóra budou mít možnost diskutovat se zajímavými osobnostmi nejrůznější problémy a témata současného světa.

„Myslíme si, že Ostrava je pro to ideální místo. Nejenom že v minulosti byla Ostrava městem, kde se stýkala řada kultur a etnik, ať je to židovská kultura, německá kultura s českou, slovenskou, polskou, ale zároveň je to metropole, která má pro něco takového výbornou infrastrukturu. Areál Dolu Hlubina je něco, co nemá v České republice obdoby,“ řekl ředitel Meltingpotu René Bystroň.

  • Očekává, že k velkým lákadlům bude patřit například téma výchovy dětí, o němž bude hovořit třeba izraelský fyzik a držitel Nobelovy ceny za chemii Dan Shechtman. „Je velmi významným popularizátorem přírodních věd a výuky přírodních věd pro děti. Vidíme obrovský zájem mezi českými rodiči dozvědět se více o tom, jak vést děti k přírodním vědám,“ podotkl šéf Meltingpotu René Bystroň. Dodal, že během festivalu Colours of Ostrava je připravena řada témat, která by měla přilákat právě festivalové návštěvníky. Bude se řešit například problematika Ruska a Ukrajiny. „Přijede autobiograf Vladimíra Putina Steven Lee Myers, který o něm napsal jeden z nejpopulárnějších životopisů. Bude v panelu s Andrejem Borisovičem Zubovem, který je jedním z vůdců opozice v Rusku. Budou mluvit o tom, zda je Rusko hrozba či nikoliv,“ podotkl Bystroň. K častým tématům diskusního fóra bude patřit také oblast životního prostředí.

Na Meltingpot dorazí přes 150 hostů nejen z tuzemska, ale i řady dalších zemí světa. „Diskusní fórum se připravuje celý rok. S těmi řečníky o těch tématech diskutujeme přes celý rok a snažíme se přijít na témata, která jsou zajímavá pro ně i pro naše hosty, takže samozřejmě environmentalista mluví o globálním oteplování a žurnalistka mluví o svobodě slova. Snažíme se je ale nějakým způsobem navigovat do témat a okruhů, která jsou pro naše publikum nejatraktivnější,“ vysvětlil Bystroň.

Letošní Colours of Ostrava bude chtít návštěvníky zaujmout i dalšími nabídkami. „Máme připraveny sportovní a společenské hry, dětský stan s hlídáním, kojící stan a dokonce i jógu pro maminky,“ potvrdil mluvčí festivalu Jiří Sedlák. 

Patnáctý ročník Colours of Ostrava se uskuteční od 14. do 17. července. Vystoupí na něm i islandská skupina Of Monsters and Men. V Česku autoři hitu Little Talks zahrají poprvé. Další velkou hvězdou bude britský písničkář Passenger. Klip k jeho písni Let Her Go na internetu vidělo víc než 800 milionů lidí. Už dříve oznámenými jmény jsou například ANOHNI: Antony & the Johnsons + Oneohtrix Point Never + Hudson Mohawke, CC Smugglers, The Unthanks nebo My Baby.

Loni Colours of Ostrava navštívilo přes 43 000 návštěvníků, festival zprostředkoval přes 300 programových bodů na šestnácti otevřených i krytých scénách. 

Vstupenky se již nyní dají zakoupit jen na místě. Čtyřdenní stojí 2600 Kč (VIP 4990 Kč), cena jednodenních se pohybuje od 1500 do 1600 korun.