Elitní horští nosiči se chystají na Mont Blanc. S vozíčkáři na zádech

Skupina pěti českých elitních horských nosičů se chystá na netradiční expedici. Na konci července vyrazí zdolat vrchol hory Mont Blanc. Na tom by nebylo nic až tak ojedinělého, kdyby ovšem přitom na zádech nenesli na speciálních krosnách dva vozíčkáře. Nyní parta trénuje stoupání na Lysou horu.

Dvakrát týdně tak horalové s nezvyklou zátěží na zádech vystoupají na některou z tuzemských hor. Počátkem týdne zdolali Lysou horu v Beskydech.

A oblíbil si ji i vozíčkář Michal Koutný, který miluje výzvy. A taky hory. Díky nosiči Zdeňku Páchovi se na ně dívá ze zvláště upravených nosítek. „Sedí se mi dobře, zatím je to v pohodě, myslím ale, že na tom Mont Blancu to bude trošku náročnější,“ řekl.

Trénink horských nosičů

Nosič Zdeněk Pácha začal vozíčkáře na hory nosit před třemi lety. K pomoci druhým ho motivovala vlastní vůle, díky které se dokázal vzepřít problémům s koleny a stehny. „Je to zhruba dvakrát do týdne, záleží na každém, jak to má rozložené,“ uvedl. Jeho kolega Roman Jurečka výšlapem na horu s vozíčkářem na zádech podle svých slov plní přání těm lidem, kteří by se na ni jinak nedostali. „Spíše je to o pocitu. A o tom splnit jim jejich sen,“ dodal.

  • Výpravy na Mont Blanc se účastní 15 sportovců. Horskými průvodci budou Zdeněk Hák z Rokytnice nad Jizerou a Jan Čihák z Hlinska. „Všichni sice do toho jdeme s vědomím určitého rizika, o kterém víme, že v těchto vysokých horách nemůže být nulové, ale do podvědomí si jej nepřipouštíme. Naším prvořadým úkolem totiž není vrchol Mont Blancu jen dobýt, a to dokonce jeho přechodem od chaty Téte Rouse a Gooter na stranu Aiguille de Midi, ale především se z něj vrátit ve zdraví společně domů. Pokud nám v tom ovšem bude nadmíru okolnostem prostředí bránit i počasí, jsme rozhodnuti už teď nepokoušet štěstí a raději se vrátit bezúspěšně dolů. Ta hora tam totiž bude i po mnoho dalších let,“ řekl účastník výpravy nosič Ondřej Pleštil.

Na hoře Mont Blanc, kam patnáctičlenná expedice vyrazí 27. července, by měly panovat teploty kolem nuly a v noci může i mrznout. Vozíčkáři na zádech horalů tak budou muset být řádně oblečeni.

„Budou v péřových bundách, kalhotech, ve spacáku, na tom žďárský pytel, v nejhorších podmínkách, když by opravdu foukalo, tak budou mít motorkářskou přilbu,“ zmínil Pácha.

Michal Koutný už byl se Zdeňkem Páchou třeba na Slovensku na Rysech. Mont Blanc bude jeho čtvrtá hora. Akce vyžaduje podle organizátorů nejen pečlivé přípravy, ale i poměrně velkou finanční podporu.

„Počítáme s rozpočtem přes 300 000 korun. Ty sháníme různě, od sponzorů, starostů obcí, měst a krajů účastníků výpravy. Zbytek doplatíme ze svého. 15 000 korun jsme již obdrželi od primátora města Liberce, 25 000 korun od primátora Olomouce a 72 000 korun dokonce přidal hejtman Libereckého kraje,“ sdělil iniciátor akce www.bezvoziku.cz Zdeněk Pácha.