Na Velehradě začínají Dny lidí dobré vůle. Letos připomenou Svatý rok milosrdenství

Moravské poutní místo Velehrad hostí jednu z největších církevních událostí v zemi, Dny lidí dobré vůle. Každoročně se jich účastní desetitisíce poutníků. Akce, která je oslavou příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, potrvá do úterý, kdy vyvrcholí Národní poutí a bohoslužbou.

Moravské poutní místo Velehrad od rána žije. Přicházejí poutníci, začaly už různé akce, především pro rodiny s dětmi, vrcholí stavba pódia, na němž se v pátek večer uskuteční  benefiční koncert, který bude přenášet i Česká televize.

Letošní Dny lidí dobré vůle připomenou Svatý rok milosrdenství. K roku milosrdenství jsou směřovány i projekty, kterým bude určen výtěžek z Večera lidí dobré vůle. Podpoří křesťany z válkou zkoušeného Blízkého východu, sirotčinec a zdravotní centrum v Iráku. Peníze dostane i Nadační fond Adiuvare, který podpoří studium na lékařské fakultě adeptů z rodin na Blízkém východě. „Musíme reagovat na situaci, která je ve světě, a podpořit lidi, kteří trpí,“ řekl tajemník Dnů lidí dobré vůle Josef Kořenek.

Program Dnů lidí dobré vůle je bohatý a je otevřen všem generacím. „Je tu pódium pro mladé, akce pro rodiny s dětmi. To své si najdou všichni,“ vysvětluje Josef Kořenek. V pondělí se uskuteční například setkání vozíčkářů, ruční přepisování bible, soutěže a další akce pro děti. V programu jsou také aktivity pro životní prostředí a výstavy.

Dobrovolníci budou lidem rozdávat vodu zdarma

Na Velehrad se jako sjela víc než tisícovka organizátorů a dobrovolníků. Na bedrech nesou ochranu věřících před horkem, stavění pódia ale taky řízení dopravy. Z dobroty srdce přijela i Iveta Supová. Stará se o nemohoucí už druhý rok. „Mě to vždycky táhlo k tomu pomáhat nějak lidem a tohle byla příležitost. Zjistila jsem jaká je to úžasná atmosféra a úplně mě to pohltilo,“ říká dobrovolnice Iveta Supová.

Přesně před rokem na Velehradě rtuť teploměru atakovala pětatřicítku, letos je o deset stupňů méně. Přesto na přímém slunci je pocitová teplota podstatně vyšší. Věřící se můžou zchladit v bazilice, ve studených fontánách, nebo v domě svatých Cyrila a Metoděje. Pokud se návštěvníkům neudělá dobře, mohou přijít do stanu Maltézské pomoci. Dobrovolníci budou také při mši a při koncertě rozdávat vodu zdarma.

Na Velehrad přijeli vozíčkáři z celé Evropy

Na Velehradě se setkalo více než 100 vozíčkářů nejen z České republiky, ale i z Německa, Maďarska i Slovenska. Asistenční službu jim zajišťuje devadesát dobrovolníků. Dobrovolníky bývali dříve hlavně mladí lidé. V posledních letech se ale jejich skladba trochu proměnila a přicházejí pravidelně i lidé v produktivním věku nejrůznějších profesí a máme i několik seniorů „Snažíme se, aby se vozíčkáři mohli na Velehradě dostat na všechna místa a ke všem programům, které jsou tady k dispozici,“ řekl Michal Umlauf z Maltézské pomoci. Podle Umlaufa se zhruba polovina vozíčkářů vrací na Velehrad každoročně. „Jsou šťastní, že se mohou setkat se svými známými,“ dodal Umlauf.

Poutníci si prohlédnou repliku Svatováclavské koruny

Letošní novinkou je vystavení repliky Svatováclavské koruny. První návštěvníci si ji mohli prohlédnout v pondělí od 11 hodin ve Velehradském domě svatého Cyrila a Metoděje, k vidění bude po oba dva dny. „Je to symbolická záležitost, protože z Velehradu vycházejí počátky naší státnosti,“ vysvětluje spojení svatováclavské koruny a Velehradu tajemník akce.

Tajemník Dnů lidí dobré vůle Josef Kořenek přibližuje program akce (zdroj: ČT24)

Benefiční koncert podpoří křesťany z Blízkého východu

Vrcholem úvodního dne bude od půl osmé Večer lidí dobré vůle. Během benefičního koncertu, na kterém vystoupí například cimbálová muzika Hradišťan, Jitka Molavcová, Jiří Suchý a Orchestr divadla Semafor, Jana Kirschner či houslista Pavel Šporcl, bude každý moci formou DMS zprávy přispět na tři charitativní projekty.

Program poutníků vyvrcholí úterní národní poutí. První mše začíná už o půl sedmé ráno, slavnostní poutní mše svaté vypuknou na nádvoří před bazilikou o půl jedenácté. Celý program končí Malou poutí v neděli.

Mapa Velehradu s vyznačením aktivit Dnů lidí dobré vůle
Zdroj: www.velehrad.eu

Poutníci se musejí připravit na dopravní omezení

Velehrad je připraven na nápor zhruba pětadvaceti tisíc poutníků. Vjezd je od pondělního poledne uzavřený, možnost dopravy je pouze autobusy kyvadlové dopravy. Provizorní parkoviště pro návštěvníky je v ulici Tovární ve Starém Městě, bude fungovat nepřetržitě, tedy i přes noc ze 4. na 5. července. Omezení dopravy potrvá od 4. 7. od 12.00 do 5. 7. 17.00. Poutníci se mohou ubytovat v penzionech v okolí nebo ve stanovém městečku na louce pod hřbitovem.

Stovka poutníků putovala na Velehrad ze svatého Hostýna

Stovka poutníků se vydala na Dny lidí dobré vůle pěšky ze svatého Hostýna. Vyráželi už v sobotu dopoledne a ušli více než šedesát kilometrů. Na Velehrad dorazili po třídenní pouti dnes kolem třetí odpoledne. Byly mezi nimy i sestry, dvojčata, Anežka a Zdislava Šikutovy z Teplice nad Metují. „Já už tuto pouť ze svatého Hostýna na Velehrad jdu podruhé a očekávám od toho duchovní obnovu, tak nějak jako vnitřní zklidnění a moc se na to těším, už loni to byla úžasná zkušenost,“ říká Zdislava.

Starosta Velehradu Aleš Mergentál hovoří o dopravě a ubytování (zdroj: ČT24)