Krkonoše jsou turistů plné, místo chození lákají na atrakce

Začátek prázdnin znamená taky začátek hlavní sezony dovolených. Letos v Česku ve znamení zájmu hlavně o domácí pobyty. Třeba v Krkonoších tak v létě čekají rekordní návštěvnost a už první čísla jim dávají za pravdu. Na turisty letos čeká řada novinek, například jízda na terénních koloběžkách na sjezdovkách. Novinkou je také karta Toupass, letní obdoba zimního skipasu, čtyři lanovky ve východních Krkonoších a turistický autobus bez omezení počtu jízd.

Zájem o prázdninové pobyty v českých hotelech, penzionech a kempech je ve většině krajů vyšší než loni. Zvýšil se zejména počet objednávek Čechů. V hlavních turistických oblastech si již turisté rezervovali větší část lůžek, objednávky byly časnější než před hlavní sezonou loni. Mnozí provozovatelé se shodují na tom, že ke zvýšenému zájmu o domácí dovolenou mohly přispět obavy z některých rizikových destinací v zahraničí.

Velmi dobrou letní sezonu letos čekají například hoteliéři v nejvyšších českých horách Krkonoších. Poptávka po ubytování tam je vyšší než loni, roste zájem Čechů, přibývat by měli i Němci. I tak je nabídka zatím stále široká, zájemci si mohou vybrat ubytování ve všech cenových relacích. Ceny přitom zůstaly na loňské úrovni.

Krkonoše před prázdninami (zdroj: ČT24)

Ve Špindlerově Mlýně je zatím rezervováno odhadem kolem 40 procent kapacit. Na růstu zájmu Čechů o Krkonoše se podle majitele ubytovacího portálu spindleruv-mlyn.com Martina Jandury projevuje i rostoucí česká ekonomika. „Nálada je pozitivní, lidé chtějí utrácet,“ uvedl. Harrachovský hotel Sklář je na prázdniny obsazen z 80 procent, převažují Češi.

Velký zájem je rovněž o ubytování v Jizerských horách. „Zatímco v minulosti ale dávali klienti většinou přednost ubytování v apartmánech, letos chtějí většinou penziony a hotely se stravováním, nechtějí si vařit,“ řekla pracovnice Informačního centra v Bedřichově.