Lidé si stěžují na Dolní oblast Vítkovic. Kvůli hluku

Na kulturní centrum poblíž centra Ostravy v Dolní oblasti Vítkovic si stěžují obyvatelé sousedních čtvrtí. Má je obtěžovat nadměrným hlukem. Akce jsou zde povoleny až do 3 do rána. A ostravský magistrát už řeší po víkendovém Oldies festivalu desítky podnětů na příliš hlasitou reprodukci hudby.

„Hlasitá hudba nad ránem vadila hlavně obyvatelům sídliště Šalamoun právě nedaleko Dolní oblasti. A o víkendu se chystá další festival - Beats for Love,“ zjistil redaktor České televize Radek Wiglasz. Lidé, kteří žijí poblíž vítkovické oblasti, už proti hluku spustili stránky na Facebooku pod názvem „Ztišme Ostravu“.

„Registrujeme zvýšení počtu stížnosti po proběhlé akci o minulém víkendu. Jsou jich téměř dvě desítky,“ potvrdil Petr Havránek, mluvčí Magistrátu města Ostravy. Dodal, že za případné rušení klidu při veřejné produkci hudby není odpovědno město, ale pořadatel produkce.

Obyvatelé domu na ulici Petra Křičky 3 to mají do Dolní oblasti Vítkovic vzdušnou čarou přes 700 metrů. Jenomže v noci o minulém víkendu měla Květa Machalová pocit, že je uprostřed festivalového dění. „Ve tři hodiny ráno, když jsem chtěla jít spát, tak komentátoři strašně řvali. Přála jsem si, aby přišli druhý den o hlasivky,“ uvedla.

Stížnosti na hluk (zdroj: ČT24)

Na situaci již reagoval pronajímatel ploch – Dolní oblast Vítkovice. Mezi opatření, které by měly pomoci, paří například nasměrování aparatur i pódií. „Chystáme se to řešit i ve smluvním vztahu,“ sdělil ředitel sdružení Dolní oblast Vítkovice Petr Koudela.

Situaci s hlukem může částečně pomoci vyřešit i nová ostravská vyhláška. Ta začne platit od 7. července. Bude upravovat dobu konání veřejnosti přístupných sportovních a kulturních akcí včetně tanečních zábav a diskoték konaných venku. „Nově budou akce rozděleny do tří skupin podle času jejich ukončení,“ uvedla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Vyhláška vyjmenovává několik desítek sportovních a kulturních akcí, které se ve městě pravidelně konají a jejichž ukončení pořadatelé mohou naplánovat na později, než je doba nočního klidu stanovená zákonem od 22:00. 

V první skupině jsou podniky, které mohou trvat až do 03:00 a patří sem například festivaly Colours of Ostrava, Beats for Love, Oldies párty, Michalfest, Majáles Ostrava a další. Celkem je tam zařazeno 28 akcí. Druhá skupina vymezuje akce s ukončením do 02:00, je jich 22. Třetí skupinu tvoří 34 akcí s koncem do půlnoci.

 „O dodatečné zařazení na seznam podniků s prodlouženou dobou konání lze požádat nejpozději 30 dnů před konáním akce v době do 30. září 2016. Po tomto datu budou zároveň pořadatelé vyjmenovaných podniků povinni vždy nejméně 30 dní před jejich konáním oznámit městu podrobnosti o akci, jako je jméno nebo název a adresa pořadatele, předpokládaný počet účastníků, počet osob zajišťujících pořadatelskou službu, způsob likvidace odpadků a další,“ uvedla Vojkovská.

Jakékoliv další venkovní veřejně přístupné podniky spojené s produkcí hudby a hlukem lze provozovat pouze od 06:00 do 22:00 a jejich konání není potřeba oznamovat. Za porušení vyhlášky města hrozí fyzickým osobám pokuta do výše 30 000 korun, právnickým nebo podnikajícím fyzickým osobám pokuta do 200 000 korun.