Jubilejní kolonii se vrací původní krása. Za 450 milionů korun

V Ostravě-Hrabůvce dokončují řemeslníci opravy tamní Jubilejní kolonie. Unikátní čtvrť vznikla v letech 1926 až 1932 a stala se tehdy jedním z prvních opravdových sídlišť v zemi. Domy časem zpustly, obvodní radnice jim ale postupně vrací zpět krásu.

Do oprav už radnice nainvestovala 450 milionů korun. Začalo se s nimi v roce 2001. Do roku 2015 do nich obvod investoval několik stovek milionů. „Před začátkem oprav byly zdejší fasády špinavé a temné. Dnes se jedná o luxusní bydlení a čtvrť připomíná lázně nebo zámek,“ poznamenala redaktorka České televize Markéta Radová.

Čtvrť vznikala počátkem 20. let minulého století. „Vítkovické železárny tehdy začaly plánovat výstavbu nových koloniií, a protože v samotném centru Vítkovic byla zástavba poměrně hustá, tak vybíraly lokality mimo Vítkovice,“ uvedl historik Tomáš Majliš.

Oprava Jubilejní kolonie

Zatímco jiné průmyslové podniky stavěly tak, aby za málo peněz získaly hodně muziky, v Jubilejní kolonii tomu bylo opačně. „Peněz sem šlo více i nad rámec toho, co by bylo nutné,“ dodal Majliš.

Zatím jako poslední byla dokončena rekonstrukce bytového domu na Edisonově ulici, kde se nachází 13 bytových jednotek. K dokončení oprav celé čtvrti už zbývá renovovat poslední dům. Radnice právě vybírá firmu, která práci odvede.

Čtvrť je památkovou zónou a celkem 23 zdejších domů bylo v roce 2002 prohlášeno za kulturní památku. Podobnou čtvrť - Masarykovu kolonii - navrhl Jindřich Freywald také pro město Chrust na Podkarpatské Rusi.

  • Název Jubilejní kolonie se odvíjí od stého jubilea založení Vítkovických železáren. To připadlo na rok 1928. Právě pro dělníky Vítkovických železáren byly domy původně určeny. Navrhl je architekt Jindřich Freywald, žák Jana Kotěry. Zajímavé je už samotné urbanistické členění čtvrti. Ta se odvíjí od hlavní třídy, ulice Jubilejní. Dovnitř sídliště se vstupuje průjezdem ve dvoupatrovém bloku, stylizovaném jako hradní brána. Domy jsou jednopatrové, nachází se tu celkem 605 dvoupokojových bytů. Podél Jubilejní ulice se nacházejí soustavy domů s dvory, zákoutími, dětskými hřišti i parkovými částmi.