Konec politické krize v Brně. Pět stran podepsalo novou koaliční smlouvu

Pět stran dnes v Brně podepsalo novou koaliční smlouvu. A to zhruba po dvou měsících, kdy se stará koalice rozpadla. Vytvořili ji partneři z bývalé koalice a rozšířila je ještě TOP 09. Primátorem zůstává Petr Vokřál (ANO). Změny však nastaly v radě. Ta nejvýraznější je na postu prvního primátorova náměstka. Dříve funkci zastávala Klára Liptáková (KDU-ČSL), kterou nahradil Petr Hladík (KDU-ČSL).

Koaliční smlouvu dnes podepsali zástupci hnutí ANO, Žít Brno, Strany zelených, KDU-ČSL a nově taky TOP 09. Novým prvním náměstkem primátora v Brně bude za lidovce Petr Hladík. Bude tak zastávat funkci, kterou měla do své rezignace jeho stranická kolegyně Klára Liptáková. Částečně se změnily také gesce u jednotlivých stran. Koalice má 34 mandátů mezi 55 zastupiteli.

Dalšími náměstky nadále zůstávají Richard Mrázek (ANO), Matěj Hollan (Žít Brno) a Martin Ander (SZ), jako pátý náměstek přibyl Jaroslav Kacer (TOP 09). V jedenáctičlenné radě měli lidovci v bývalé koalici tři místa, teď už mají jen dvě, protože jedno přepustili právě pro Kacera. Petra Hladíka doplní Jaroslav Suchý (KDU-ČSL). V radě tak nebude ani jeden z jejích dřívějších lidoveckých členů, kterými byla Liptáková, Vít Beran a Daniel Rychnovský. Změnu v radě provedlo i Žít Brno s Piráty, Jiřího Ulipa nahradí Tomáš Koláčný. Klára Liptáková odmítla funkci uvolněného předsedy finančního výboru, a proto ji bude zastávat hejtmanův náměstek, senátor a městský zastupitel Stanislav Juránek (KDU-ČSL).

Nový první náměstek primátora Petr Hladík (KDU-ČSL) bude mít na starosti rodinnou a bytovou politiku, zdravotnictví a zdravé město. „Chceme vykopat na světlo prorodinnou politiku, kterou dnes město vůbec nedělá, dále chceme posílit kompetence městských částí,“ řekl Petr Hladík. Lidovci plánují také rekonstrukce škol. „Před dvěma lety se do oprav škol dalo dvacet milionů, letos už je to sto padesát milionů a hodláme v tom pokračovat. Pokud jsou budovy ve špatném stavu, hůř se tam učí. Taky budeme sledovat potřeby rodičů u mateřských škol,“ dodal Petr Hladík. KDU-ČSL plánuje také výstavbu malometrážních bytů. Ve zdravotnictví se chce kromě Úrazové nemocnice a Nemocnice Milosrdných bratří zaměřit na rekonstrukce poliklinik na Lesné a v Zahradníkově ulici.

Místo Kláry Liptákové bude prvním náměstkem primátora města Brna Petr Hladík
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Levnější jízdné, koncern a dostavba stadionu

Hned ve druhém bodě řeší koaliční smlouva správu městských firem. Hlavní téma, které stálo za spory lidovců a hnutí ANO a tedy za rozpadem koalice. V nové koaliční smlouvě je jasně napsané, že vznikne koncern, který zahrne všechny městské firmy. Nově vzniklá koalice v brněnském zastupitelstvu chce také například  prosazovat levnější tramvajenku. Roční jízdné  by mělo být pro obyvatele Brna v příštím roce o třicet procent levnější.  Dokončit chce jednání o financování Janáčkova kulturního centra a pokračovat v rekonstrukci fotbalového stadionu za Lužánkami.

První neshody koaličních partnerů byly spojeny se jménem radního Tomáše Kratochvíla z hnutí ANO. Jeho spolustraníci ho kvůli pomalým přípravám vzniku holdingu na sdružení městských firem vyzvali v říjnu 2015 k rezignaci na post radního. S jeho odvoláním ale nesouhlasili koaliční lidovci ani zelení, hnutí ANO Kratochvíla přesto ze svých řad vyloučilo a on sám měsíc po vypuknutí krize na svůj post rezignoval. Koalice potom bez větších přetřesů spolupracovala až do letošního dubna, kdy hnutí ANO kvůli nespokojenosti s řešením klíčových problémů města začalo uvažovat o nové spolupráci s ČSSD. Se sociálními demokraty začali záhy jednat i lidovci, kteří se jako první nechali slyšet, že současnou koalici považují za ukončenou. Vznik nového vedení minulý týden podněcoval předseda brněnských lidovců Jiří Mihola, který vyzval vedení ANO, zelených, Žít Brno, ČSSD a TOP 09, aby jednali o vzniku nové šestikoalice. Dnes ale lidovečtí zastupitelé na své posty v radě rezignovali.

Podpis koaliční smlouvy byl také tématem odpoledního speciálu ČT24 (zdroj: ČT24)