Kapucíni zatím nezískají klášter v Opočně, chtěli ho zdarma převést na město

Řád kapucínů se do kláštera v Opočně zatím nevrátí. Nejvyšší soud totiž na základě dovolání Královéhradeckého kraje zrušil verdikty nižších instancí, které v rámci církevních restitucí rozhodly ve prospěch kapucínů. Věc se tak opět vrací na stůl rychnovského okresního soudce.

O tom, že klášter nepatří kraji, ale opět státu, rozhodly soudy už dříve. A právě změna vlastnictví měla umožnit řádu požádat o vydání areálu v církevních restitucích.

Vleklý spor odstartoval v roce 2013, kdy kraj zveřejnil záměr areál kláštera prodat jako nepotřebný majetek – znalec tehdy odhadl prodejní cenu na 8,5 milionu korun. Město Opočno přitom v minulosti žádalo o bezplatný převod, což ale kraj odmítl. Právě z toho důvodu se o klášter začali zajímat kapucíni – řád uzavřel s městem dohodu, že pokud klášter získají, tak ho bezúplatně na město převedou.

Aby ale mohli kapucíni areál získat, musel by patřit státu a ne kraji. Se žalobou o určení vlastnictví řád uspěl u okresního soudu a loni verdikt potvrdil i krajský soud. Podle něj je předpisy nutné vykládat tak, aby bylo v maximální možné míře dosaženo naplnění církevních restitucí.

Kraj pak ale spolu s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových uspěl u Nejvyššího soudu: podle něj byl převod majetku v pořádku a neproběhl v rozporu s tak zvaným blokačním paragrafem zákona o půdě.

„Nejvyšší soud má ale za to, že převod majetku ze státu na kraj byl v pořádku a vlastníkem areálu je skutečně Královéhradecký kraj. Soudy nižších stupňů jsou vázány právními názory dovolacího soudu,“ uvedl krajský radní pro investice a majetek Josef Dvořák.

Kapucíni zváží, jestli žalobu nestáhnou

Právní zástupce kapucínů Tomáš Nahodil uvedl, že se kapucíni o dalším postupu teprve poradí: v úvahu připadá jak pokračování sporu, tak stažení žaloby – rozhodnutí by mělo padnout během prázdnin. Nahodil vyjádřil politování nad tím, že Nejvyšší soud napadené rozhodnutí sám rovnou nezměnil, čímž by se kapucínům otevřela cesta k podání stížnosti k Ústavnímu soudu. „Musíme zvážit, zda budeme u soudů dva až tři roky absolvovat tutéž žalobu, abychom se dostali k Ústavnímu soudu,“ dodal právní zástupce řádu.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu je důležité i pro další podobné spory, v nichž církve žádají majetek převedený státem na kraje. „Nejvyšší soud ve svém rozsudku předchozí rozhodnutí obou soudů zrušil s tím, že církevní restituce na majetek krajů nedopadají a jejich vlastnictví v rámci církevních restitucí nelze zpochybňovat. Jde tak o významné rozhodnutí, které bude mít dopad i na další obdobné případy,“ upozorňuje mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Radek Ležatka. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Město Opočno už přitom začalo za pomoci České spořitelny hledat pro areál kláštera vhodného investora. Areál leží v sousedství hlavního opočenského náměstí a město v minulosti uvažovalo o tom, že by mohl sloužit ke kulturním a duchovním účelům.

Starostka Opočna Šárka Škrabalová předpokládá, že bude s právním zástupcem kapucínů jednat o dalším postupu. Potvrdila, že město má nadále zájem získat areál kláštera v centru města do svého vlastnictví. „Myslím si, že bychom nad tím měli mít dohled,“ řekla starostka. Nevyloučila, že v případě neúspěchu kapucínů by město jednalo o získání kláštera s krajem. Upozornila na to, že bude záležet na dalším vývoji sporu a také na názoru městských zastupitelů.