Zeman: Šumava by měla mít za vzor Krkonoše. Tam kůrovce nemilují

Prezident Miloš Zeman se při návštěvě Jihočeského kraje opět vyjádřil k otázce šumavského národního parku a připravované novely. Zákony podle něj musí pamatovat nejen na ochranu zvířat, ale i na práva obcí.

„Ochrana přírody se vedle tetřeva hlušce a datlíka tříprstého musí zaměřit i na dalšího živočicha, a tím je člověk. Novela zákona musí pamatovat hlavně na široká práva všech šumavských obcí,“ uvedl Zeman.

Zeman: Nejraději bych šumavský park zrušil

Prezident zároveň řekl, že plánuje další jednání s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO). Doufá, že si Šumava vezme vzor v Krkonoších. „Tam neexistují milovníci kůrovce jako na Šumavě. Nejraději bych Národní park Šumava zrušil, ale to se mi zatím nedaří prosadit,“ dodal.

Během své návštěvy se prezident oproti plánu setká i se šumavskými starosty a také současným ředitelem Správy Národního parku Šumava Pavlem Hubeným.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vládní předloha o nových pravidlech pro všechny čtyři národní parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě je ve sněmovně před závěrečným čtením. Poslanci nejvíce diskutují právě o Šumavě. Novela totiž turistům odemyká zóny s nejvyšší ochranou, zároveň ale chce nechat volnému vývoji přírody maximální prostor.

Část poslanců proto některé změny nepodporuje. Jihočeský poslanec Jan Zahradník (ODS) například navrhuje vypustit ze zákona pasáž, podle níž je dlouhodobým cílem ochrany národních parků i „zajištění nerušeného průběhu přírodních dějů“, což podle něho v podstatě znamená bezzásahovost. Chce navíc, aby i v nejcennějších částech byly možné zásahy.