Ministerstvo chce do národních parků pustit divočinu. Část poslanců váhá

Poslanci se chystají k projednání kontroverzní novely zákona, která upravuje pravidla pro národní parky. Turistům odemyká zóny s nejvyšší ochranou, zároveň ale chce nechat volnému vývoji přírody maximální prostor. Část poslanců ovšem nad změnami váhá.

Národní parky, pro které ministerstvo životního prostředí připravuje nová pravidla fungování, jsou v republice čtyři – Šumava, Krkonoše, Podyjí a České Švýcarsko – a už několikátým rokem se debatuje o možnosti tento výčet rozšířit ještě o středočeské Křivoklátsko.

Momentálně parky zabírají 1,5 procenta českého území a ze zákona chrání nejcennější přírodu, významnou i z mezinárodního vědeckého hlediska. V jejich prvních (nejexkluzivnějších) zónách se vůbec nehospodaří, jen výjimečně se povoluje například odstranění nepůvodních rostlin. Současně s tím se zde mohou návštěvníci pohybovat pouze po značených cestách.

Novela, která míří před poslance, tento zákaz ruší a místo něj zavádí režim klidových území; omezení v nich bude platit například jen v době hnízdění. „Pro turisty to bude znamenat, že se dostanou na místa, kam dosud nemohli,“ vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Národní parky
Zdroj: ČT24

Více divočiny

Zákon si současně klade za cíl, aby se v národních parcích vyvíjela příroda bez zásahů člověka na většině území, doslovně hovoří o „zajištění nerušeného průběhu přírodních dějů v jejich přirozené dynamice na převažující ploše“. Do parků chce pustit divočinu.

S touto cestou sice řada poslanců souhlasí, chtějí ale, aby se území, kde se nesmí kácet, přesně vymezila. Společná norma o chodu národních parků je totiž především normou o Šumavě, zatíženou hrozbou kůrovcové kalamity. Samostatný zákon ušitý na míru jihočeským a západočeským lesům se neúspěšně snažil před dvěma lety prosadit Senát a vláda následně oznámila, že připraví novelizaci, která se bude národními parky zabývat plošně.

„Stanovit společná pravidla je správně a je to určitě lepší, než abychom ke každému národnímu parku měli zvláštní zákon a zvláštní nařízení,“ uvádí lidovecký poslanec Jiří Junek. Občanskodemokratický poslanec Jan Zahradník oponuje: „Šumava, která by byla takto chráněná, bude samozřejmě v blízké době postižena další kůrovcovou kalamitou, to je jasné.“

Ekologové navíc chtějí znát jasný termín, do kdy budou přesně stanovené zóny ochrany přírody. „Nikde není napsáno, do kdy se tak má stát, takže nějaký příští ministr může přijít a říct: To bude třeba za sto let,“ varuje expert programu Lesy z hnutí Duha Jaromír Bláha.

Poslanci by se mohli zákonem o národních parcích zabývat už příští týden. 

Reportáž: Do sněmovny míří nová pravidla národních parků (zdroj: ČT24)