Zvony na Zelené hoře zatím zvonit nebudou

Po pětasedmdesáti letech se do poutního kostela na Zelené hoře vrátily zvony. Kvůli statice je ale zatím nemohou zavěsit. V kostele bude muset dojít ke stavebním úpravám, které musí schválit Národní památkový ústav. Na vyjádření má dva měsíce.

Tři zvony odlil ve své dílně loni v září Rudolf Manoušek. Minulý týden je brněnský biskup Vojtěch Cikrle slavnostně požehnal. Zavěšení do věží se ale zatím nedočkaly. Největší z nich, který váží víc než sedmdesát kilogramů, by mohl neúnosně zatížit krov hlavní věže.

  • Největší nový zvon s hmotností 74 kilogramů nese jména svatých Cyrila a Metoděje. Prostřední, svatý Vojtěch, váží 62 kilogramů a nejmenší zvon, svatá Zdislava, 35 kilogramů.

„Krov by ten zvon udržel, ale mohl by být problém do budoucna, takže je lepší vše vyřešit, než se zvon zavěsí,“ říká kastelánka Zelené hory Lenka Houbová. Problém s nosností se týká pouze hlavní věže kostela. Věžičky na ambitech menší zvony unesou bez potíží. Krovy v hlavní věži kostela se budou muset zpevnit. Veškeré úpravy musí schválit památkáři.

„Před odsouhlasením prací jsme si vyžádali upřesnění konstrukcí a statický posudek. Tuto upřesňující dokumentaci jsme zatím k vyjádření neobdrželi,“ říká mluvčí Národního památkového ústavu Jana Tichá.

Na vydání povolení teď mají úřady až dva měsíce. Původně se měly zvony rozeznít tento týden, věřící si ale budou muset ještě počkat. Zatím chodí alespoň zkoušet zvuk zvonů na zemi.

Nové zvony pro Zelenou horu zatím mlčí (zdroj: ČT24)