Kostel na Zelené hoře bude mít po 75 letech opět zvony

Poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou bude mít opět zvony. Chybí tam od druhé světové války, kdy byly původní zvony zničeny. Tři nové zvony, které teď nechala odlít farnost, budou požehnány a zavěšeny v příštím roce. Slavnost se uskuteční 16. května, na svátek patrona kostela.

Na Zelené hoře se tak bude znovu zvonit po přestávce dlouhé 75 let, uvedl kněz Vladimír Záleský. „Ke kostelu ty zvony prostě patří, to je nějaká základní výbava, která dává vjem široko do okolí,“ říká kněz.

Zelená hora přišla o zvony vícekrát

Tři nové zvony pro Zelenou horu byly odlity v září ve zvonařské dílně Petra Rudolfa Manouška. Mají podobnou velikost jako jejich předchůdci. Osazení větších zvonů by podle Záleského ani nebylo možné ze statických důvodů. „Ty zvony nebudou hlasité, budou poměrně malé. Nicméně rozezvučí ten kopec nádherným způsobem,“ očekává Manoušek.

Zelená hora bude mít opět zvony (zdroj: ČT24)

Největší nový zvon s hmotností 74 kilogramů nese jména svatých Cyrila a Metoděje. Prostřední, svatý Vojtěch, váží 62 kilogramů a nejmenší zvon, svatá Zdislava, 35 kilogramů.

Zelená hora přišla o zvony za svou skoro třistaletou existenci vícekrát. V areálu, který je dílem architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichela, původně bylo pět zvonů. Při opravách po požáru v roce 1784 ale věže nebyly obnoveny v původním tvaru, proto pak mohly být osazeny už jen tři zvony.

Za první světové války byly zvony na Zelené hoře zrekvírovány, nové firma Manoušek odlila v roce 1926. Ve válečném roce 1941 byly tyto zvony zase zabaveny a přetaveny. Při přípravě na letošní odlití zvonů podle Záleského hodně pomohlo to, že se ke zvonům z dvacátých let minulého století zachovala dokumentace, včetně jejich hmotnosti a ladění.

Náklady platí farnost i místní firma

Náklady na zvony a úpravy krovů a elektroinstalace ve věžích budou v součtu kolem 350 tisíc korun. Uhradí je římskokatolická farnost, která se o Zelenou horu od loňska stará, s pomocí darů. Kromě farníků na zvony přispěli kněží brněnské diecéze, město a jedna z místních firem.

V posledních letech památka zapsaná na seznamu UNESCO vzkvétá, po vykácení okolních náletů je znovu z dálky vidět a brzo bude díky novým zvonům i slyšet. Žehnání je plánováno na tradiční květnovou žďárskou pouť. Během ní by se měly nové zvony nad Žďárem poprvé rozeznít.