U Věže smrti se sešli čtyři poslední žijící pamětníci

U Rudé věže smrti v Ostrově začalo dvoudenní setkání bývalých politických vězňů. Tzv. Jáchymovské peklo každý rok uctí památku lidí, kteří prošli komunistickými pracovními tábory v 50. letech. Národní kulturní památka jindy není veřejnosti běžně přístupná. Změnit to chtějí i poslední žijící pamětníci.

Národní kulturní památka Rudá věž patří Konfederaci politických vězňů. Ta už ale před lety nabídla, že ji daruje státu. Na údržbu totiž nemá peníze. Náklady se odhadují na 60 milionů korun. V Rudé věži smrti má být přitom v budoucnu pietní místo a muzeum, což si přejí i čtyři poslední žijící pamětníci, kteří ve věži pracovali. 

S převzetím stavby počítá Národní památkový ústav. Převod je ale neúměrně dlouhý, trvá už tři roky. Smlouvy jsou připravené, dokončení ale brání administrativa – např. věcné břemeno v katastru nemovitostí.

Setkání pokračuje i v sobotu. O deváté ranní bude kardinál a primas český Dominik Duka celebrovat mši v kostele svatého Jáchyma, o hodinu později proběhne u jáchymovského památníku Brána ke svobodě pietní akt za umučené politické vězně komunistického režimu, kteří byli v 50. letech zneužiti jako pracovní síla pro těžbu uranové rudy.

  • Trestanecké pracovní tábory při uranových dolech vznikaly od jara 1949. Celkem jich existovalo 18 na Jáchymovsku, Horním Slavkovsku a Příbramsku. Mezi lety 1949 a 1961 jimi prošlo 60 až 70 tisíc vězňů, z nichž 4,5 tisíce nelidské podmínky nepřežilo. 
  • Mnozí zemřeli na zdravotní komplikace, další byli zastřeleni na útěku. Skutečnou příčinu smrti je ale dnes velmi těžké vypátrat. Ostatky osob byly většinou zpopelněny v utajení a ani urny se následně příbuzným nevydávaly. Utrpení muklů dnes symbolizuje památník Brána ke svobodě a 15 kamenů, které připomínají komunistické lágry na Jáchymovsku.