Solární elektrárny, kvůli kterým byla odsouzena Alena Vitásková, přišly o licenci

Solární elektrárny přišly o licenci (zdroj: ČT24)

Krajský soud v Brně zrušil rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) o udělení licencí pro solární elektrárny Saša-Sun a Zdeněk-Sun. Vydání licencí bylo podle soudu nezákonné, elektrárny nesplnily technické podmínky. Licence tak bude ERÚ znovu řešit. Proti rozsudku je možné podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Solární elektrárny bratrů Zemkových Saša-Sun a Zdeněk-Sun dostaly od Energetického regulačního úřadu licenci v roce 2010. Elektrárny nebyly v té době dokončené. Jejich majitelům ale rychlé udělení licencí zaručilo vyšší cenu za megawatthodinu elektrické energie dodané do veřejné sítě. Do konce roku 2010 měli garantovanou cenu 12 150 korun za megawatthodinu, od ledna 2011 se výkupní podmínky změnily. Cena za megawatthodinu se snížila na 5500 korun. Obě částky jsou garantované na 20 let. Podnikatelé proto spěchali, aby dostali licenci pro provoz solárních elektráren ještě do konce roku 2010.

Podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana elektrárny nesplňovaly podmínky pro udělení licence, proto podal žalobu. Krajský soud mu dal za pravdu. „Nezbylo než konstatovat, že nebyly splněny veškeré technické podmínky pro vydaní licencí a Energetický regulační úřad rozhodnutí vůbec neměl vydat,“ řekl soudce Petr Šebek.

„Zdejší soud rozhodl na základě jednoho jediného důkazu, který předložil žalobce. Upozorňujeme, že my jsme předložili desítky návrhů na dokazování, totéž činil žalovaný úřad, všechny tyto důkazní návrhy soud posoudil jako nedůvodné,“ řekl za provozovatele elektráren právník Pavel Gazárek. Pokud elektrárna nemá licenci, nesmí podle energetického zákona provozovat svoji činnost. Obě elektrárny tak podle Pavla Gazárka provozovatel pravděpodobně už dnes vypne. Provozovatel také podle něj využije svého práva a podá
kasační stížnost.

Nejvyšší státní zastupitelství rozsudek soudu vítá. „Soud dal za pravdu hlavním argumentům obou žalob nejvyššího státního zástupce, který poukazoval na to, že licence byly vydány v hrubém rozporu se zákonem. A to na základě nepravdivých podkladů, falešných a antidatovaných revizních zpráv,“ řekl mluvčí zastupitelství Petr Malý.

V souvislosti s elektrárnami Saša-Sun a Zdeněk-Sun soud před časem nepravomocně odsoudil předsedkyni ERÚ Alenu Vitáskovou na 8,5 roku vězení. Tresty dostali i oba majitelé elektráren. Vitásková i majitelé elektráren se proti rozhodnutí soudu odvolali.

Zdeněk a Alexandr Zemkovi, synové miliardáře Zdeňka Zemka staršího, u soudu
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Nejvyššího státní zástupce Pavel Zeman podal kvůli licencím na různé solární elektrárny dva a dvacet  správních žalob. V pěti případech státní zastupitelství dosáhlo zrušení licencí, v šesti případech soudy nevyhověly, o zbylých ještě definitivně nerozhodly. Žaloby kvůli Saša-Sun a Zdeněk-Sun krajský soud původně odmítl z procesních důvodů, protože ERÚ sporné licence zrušil a nahradil je novými.