Stání v nových parkovacích zónách si již lze předplatit, fungovat začnou v srpnu

Události v regionech: Radnice Prahy 6 začala vydávat parkovací karty (zdroj: ČT24)

Zavedení placeného parkování v Praze 6 již nic nezabrání. Městská část začala vydávat parkovací karty. Potřeba začnou být za čtvrt roku – v polovině srpna. Vedení městské části odhaduje, že zaregistrovat se přijde zhruba třicet tisíc lidí.

Zóny placeného stání začnou v létě fungovat kromě Prahy 6 také v Praze 5 a 8. Krátce poté se připojí dosud nezpoplatněná část Prahy 3. Za roční parkovací kartu zaplatí lidé s trvalým pobytem v příslušné části Prahy 1200 korun. Při podání žádosti je třeba předložit občanský průkaz a velký technický průkaz.

Úřady upozorňují, že s tím, jak se bude zahájení provozu parkovacích zón blížit, začnou být u výdeje parkovacích karet návaly. „Je čekací lhůta v průměru 13 minut pro každého zájemce. S tím, jak se bude blížit termín, očekáváme navýšení poptávky po těch kartách, a tím se může doba zvýšit,“ varoval mluvčí Prahy 6 Martin Churavý. 

Placené stání bude v Praze 5, 6 a 8 či na Jarově fungovat poněkud jinak než v centrálních částech Prahy, kde vznikly zóny již v minulosti. Parkovací karty již nebudou fyzické, nebude tedy třeba nic lepit na čelní sklo. Zda majitel vozu poplatek zaplatil, zjistí pracovníci Technické správy komunikací a strážníci podle registrační značky. Podobné to bude s platbami v automatech, kromě automatů bude možné za krátkodobé parkování platit i prostřednictvím mobilní aplikace.

Zatím jsou zóny placeného stání v Praze 1, 2, 7, části Prahy 3 a 16. Původně měly letos začít zóny fungovat také v Praze 4 a 9. Ty ale vznesly řadu připomínek, a tak se tam jejich zavedení zatím odkládá.