Sotva skončil velký úklid Ohře, na břehu už jsou zase odpadky

UDÁLOSTI: Rekordní množství odpadků vylovili dobrovolníci z Ohře (zdroj: ČT24)

Rekordní množství odpadků vylovili dobrovolníci z řeky Ohře. Řeka však už je na některých místech opět špinavá. Rybářský svaz by uvítal, kdyby byly za házení odpadu do řeky přísnější tresty, které by se také důsledně vymáhaly. Podle ministerstva životního prostředí ale tresty dostatečně přísné jsou.

Lidé, kteří letos přišli uklízet Ohři, z ní během dvou týdnů vylovili a v jejím okolí nasbírali asi patnáct tun v odpadu. Třetina z toho ležela v okolí Karlových Varů – pohozené části skříní, komíny, pneumatiky či dopravní značky zaplnily tři kontejnery.

Krátce po ukončení letošního mimořádně náročného úklidu Ohře se ale její břehy opět začaly měnit ve skladiště. Předseda karlovarského rybářského svazu Michal Blahůšek našel u řeky několik pohozených lahví. Uvítal by proto, kdyby byl za takové znečišťování řeky a jejího okolí patřičný trest.

Podle ministerstva životního prostředí jsou ale postihy dostatečné. Za házení odpadu do vody hrozí až milionová pokuta, právnickým osobám desetinásobná. Kdo by do ní vylil chemikálie, může jít i do vězení. Zásadní je podle úředníků najít a usvědčit viníka. S tím souhlasí i předseda rybářů „Je to i o nás. Lidé kolikrát vidí, že tam někdo znečišťuje, ale nic s tím nedělají,“ podotkl.

Pokuty za nelegální odpad
Zdroj: ČT24/MŽP

Odpadky v řece a kolem ní přitom nejsou jen estetický problém. Že je nebezpečný, se přímo během úklidu řeky přesvědčili hasiči. Přišli o člun, který do něčeho narazil a rozpáral se. „Podle trhliny to vypadá, že to bylo něco ostrého, kámen to asi nebyl. Byl to nejspíše zbytek železa,“ poznamenal starosta Kyselky Aleš Labík.