Skončí státní zástupce potrestaný kvůli propuštění exsenátora Nováka

Chomutovský okresní státní zástupce Ladislav Kosán do konce roku opustí vedoucí funkci a stane se řadovým žalobcem. Krajský státní zástupce Jan Jakovec ale chce, aby Kosán skončil dřív. Uvedl to server Lidovky.cz. Kosána potrestal kárný senát za to, že se nepostavil proti podmínečnému propuštění bývalého senátora za ODS a někdejšího starosty Chomutova Alexandra Nováka z vězení.

Okresní státní zástupce Ladislav Kosán místo toho, aby se postavil proti propuštění exsenátora Alexandra Nováka, sám chomutovskému okresnímu soudu navrhl, aby přijal záruku motorkářského spolku Gryphons. V březnu ho v souvislosti s tím kárný senát Nejvyššího správního soudu potrestal snížením platu o deset procent na devět měsíců.

Teď to vypadá, že ve funkci skončí. „Vyzval jsem ho, aby rezignoval. Kárné potrestání by každého vedoucího mělo vést k takovému rozhodnutí. Pokud rezignaci nepodá sám, jsem připraven podat návrh na jeho odvolání,“ řekl Krajský státní zástupce Jan Jakovec serveru Lidovky.cz.

Kosán pak podle Jakovce nabídl, že ve funkci zůstane do konce letošního roku. Jakovec trvá na tom, aby to bylo dříve. Oba muži se sešli právě kvůli propuštění Nováka z vězení.

obrázek
Zdroj: ČT24

Kárný senát: Kosán postupoval liknavě, pasivně

Kárnou žalobu na Kosána podala pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Podle ní se zkušený muž se 40letou praxí dopustil excesu. Navrhovala, aby mu kárný senát snížil plat o deset procent na jeden rok. „Nečinil jako státní zástupce vše potřebné k tomu, aby ochránil veřejný zájem,“ řekla po vyhlášení rozhodnutí.

Kárný senát dospěl k závěru, že Kosán skutečně zaviněně porušil povinnosti státního zástupce, byť ne ve všech vytýkaných bodech. Postupoval liknavě, pasivně, uvedl předseda kárného senátu Jiří Palla. Kosán se právně nevypořádal s důvody, proč nebylo vyhověno předchozím žádostem o podmínečné propuštění Nováka. Navíc mu nevadilo, že chomutovský soud neprovedl zevrubné dokazování, než muže pustil na svobodu.

Kosán už před lety čelil obžalobě z korupce. Několik let kvůli tomu nemohl pracovat, nakonec jej ale justice obžaloby zprostila a mohl se vrátit na státní zastupitelství.