Praha 10 má novou koalici bez Kleslové. Chybí jí však čtyři hlasy

Události v regionech: Praha 10 má novou koalici, která však nemá většinu (zdroj: ČT24)

V Praze 10 vznikla nová koalice. Nemá však většinu v zastupitelstvu. Její složení je podobné jako u předchozí koalice, ale místo hnutí ANO je v ní TOP 09. Zbylá tři uskupení – ČSSD, Strana zelených a nezávislí – zůstávají stejná. I předchozí koalice byla menšinová, zajistila si však podporu zastupitelů ODS. Zda podobným způsobem získá dostatek hlasů i nová koalice, zatím není jasné.

Ke většině ve čtyřicetičlenném zastupitelstvu Prahy 10 chybí koalici TOP 09, ČSSD, SZ a nezávislých čtyři hlasy. Podle místostarostky Ivany Cabrnochové (SZ) „jsou jednání na dobré cestě“. Z vyjádření zastupitele Tomáše Peka (TOP 09) přitom vyplývá, že možností k získání většiny není mnoho. „TOP 09 nebude nikdy spolupracovat s KSČM a poté, co předvedlo v dosavadním průběhu volebního období ANO, tak ani s ANO,“ shrnul.

Opoziční uskupení Vlasta potom zase odmítá jít do koalice s hnutím nezávislých, protože jeho reprezentanty v zastupitelstvu jsou bývalí starostové Bohumil Zoufalík a Milan Richter, které nynější zastupitelé z Vlasty dlouhodobě kritizovali. Koalice má přesto za sebou již první úspěšný krok. Další místostarosta Vladimír Novák (ČSSD) úspěšně navrhl neschválit program jednání dubnového zastupitelstva, aby koalice získala více času na dojednání podpory.

„Byli jsme vyzváni k tomu, abychom urychlili jednání o nové koalici, což jsme udělali. Koalice ale neměla možnost zpracovat kvalitní programové prohlášení. Žádám, abyste nám dali ještě čas,“ řekl místostarosta zastupitelům. S návrhem neschválit program uspěl, i když chyběl jeden omluvený zastupitel TOP 09. Spolu se stranami nové koalice hlasovali zastupitelé ODS, KSČM a také dva zastupitelé, kteří vystoupili z hnutí ANO.

Opoziční koalice Vlasta, jež patří k nejsilnějším subjektům v zastupitelstvu, však poukázala, že místostarosta jednání, které nakonec chtěl odsunout na pozdější termín, sám svolal. Pavel Mareš (Vlasta) proto navrhl hlasovat o odvolání rady. Také bývalá starostka Radmila Kleslová (ANO) se koaličnímu manévru podivila. „Vypadá to, že ten projekt není připravený,“ podotkla poté, co zastupitelstvo neschválilo program schůze.

Původní koalice se v Praze 10 rozpadla v lednu, kdy rezignovala tehdejší starostka Radmila Kleslová a následovali ji i další členové rady z hnutí. Kleslová zdůvodnila odchod rady nestabilitou koalice. Rada tehdy měla v zastupitelstvu i s podporou ODS jen těsnou většinu, tu však ohrozilo vystoupení jedné ze zastupitelek SZ z koalice.

Ve volbách na podzim 2014 vyhrálo v Praze 10 hnutí ANO, které získalo devět mandátů, později však dva zastupitelé z hnutí vystoupili. Po osmi křeslech mají koalice Vlasta a TOP 09. Pět mandátů patří ČSSD, tři ODS, stejný počet zastupitelů měli původně také zelení. Nyní mají dva shodně jako komunisté a hnutí Nezávislí pro Prahu 10 - Hnutí pro lepší Desítku. V radě jsou nyní zastoupeny ČSSD, SZ a nezávislí. Již čtvrt roku od odchodu ANO je rada pouze pětičlenná, což je minimální možný počet.