Potřetí k volbám. V Suchém na Blanensku zvolí zastupitelstvo

Už potřetí za poslední rok a půl půjdou lidé v Suchém na Blanensku k volbám do místního zastupitelstva. Volit budou celé sedmičlenné vedení obce. Kvůli opětovným rezignacím je Suchý v rozpočtovém provizoriu a nemůže žádat o dotace ani investovat. Místní tak trápí nedokončené opravy.

„K volbám půjdu, protože nechci, aby zvítězili intrikáni,“ řekla obyvatelka Suchého Nikola Bárková. Bojí se ale, že zvolené zastupitelstvo opět nebude stabilní. „Doufám, že se konečně domluví, nebudou do toho tahat osobní věci a těm lidem půjde opravdu o obec,“ dodala.

K volbám se chystá i Anděla Dokoupilová. „Je tu hrozný nepořádek a je potřeba to dát do pořádku. Lidé se hádají mezi sebou. Není to tak stabilní, ale co naděláme,“ uvedla. Koho bude volit, ještě neví.

Kvůli už dvěma neúspěšným volbám je obec několik měsíců v rozpočtovém provizoriu. To znamená, že nemůže investovat, ani žádat o dotace. Místní tak trápí nedokončené opravy tamní sokolovny, hřiště nebo špatný stav silnic. Proto doufají, že se po sobotních volbách vše urovná. „Lidé jsou s tou situací hodně nespokojení,“ dodala Dokoupilová. O tom, že místní k volebním urnám jít chtějí, svědčí i to, že v předchozích dvou volbách byla účast přes 75 procent.

V Suchém na Blanensku se chystají na volby (zdroj: ČT24)

Poprvé rezignovali kvůli starostovi, pak se nedohodli

Historie nestability této obce začala už po řádných volbách v roce 2014. Půl roku po nich odstoupili kvůli neshodách se starostou Pavlem Žilkou tři zastupitelé a původně sedmičlenné zastupitelstvo přestalo být usnášeníschopné. „Důvodem rezignace jsem byl já. Měl jsem problémy v rodině a řešil jsem to ne zrovna nejlepším způsobem,“ řekl starosta Pavel Žilka. Podle zastupitelů měl problém s alkoholem. 

Loni v září se proto konaly první mimořádné volby, po kterých se ale vítězové nedokázali domluvit, kdo obec povede, a většina z nich rezignovala. Zastupitelstvo tak opět nebylo usnášeníschopné - to byl důvod pro vyhlášení dalšího mimořádného termínu voleb. Žilka zůstal starostou. „Myslím, že jsem pro obec udělal hodně věcí,“ vysvětlil. Podle něj je důvodem nestability názorová rozpolcenost obce. „Mladí lidé mají jiné představy, než ti starší,“ dodal.

Mimořádné volby budou v dalších čtyřech obcích

Mezi nejčastější důvody, proč se místní zastupitelstva rozpadají, patří právě neshody mezi jednotlivými členy a jejich následná rezignace. Kromě Suchého na Blanensku budou muset v sobotu k volbám obyvatelé ještě dalších čtyř obcí. V nich je ale o obsazení zastupitelstev v podstatě rozhodnuto, protože se v nich podařilo sestavit jen jednu kandidátku.

Volit budou lidé v Dasnicích na Sokolovsku, které ještě předloni vedla ČSSD, ale po loňských volbách vyklidila pozice, protože prohrála s místním sdružením nezávislých kandidátů. Z tohoto uskupení nyní kandiduje šest lidí.

Hlasovat se bude i v Ovesné Lhotě, kde jde do voleb jediné sdružení – Lhoťáci pro Lhotu. Volit se bude také v obcích Županovice na Jindřichohradecku a Radostín na Havlíčkobrodsku, kde si budou lidé vybírat podobně jako v Dasnicích ze šesti adeptů jediného uskupení. Celkem se o místa 29 zastupitelů v pěti obcích bude ucházet 46 kandidátů