U nádraží v Brně zavedli parkovací místa "Polib a jeď". Zabírají je taxikáři

Taxikáři blokují parkovací místa Kiss and ride (K+R) – česky Polib a jeď – u hlavního nádraží v Brně, která jsou určená jen pro krátké zastavení. Taxikářům přitom magistrát vyčlenil dvě stání přímo před vestibulem, podle nich to ale nestačí. Na ty, kteří nerespektují povolený časový limit, se zaměřili strážníci. Za dlouhodobou blokaci míst hrozí několikatisícová pokuta.

Jeden z taxikářů stojí u brněnského hlavního nádraží na označeném parkovišti K+R déle než pět minut. To je přitom maximální povolený čas pro zastavení. „Nemám povolení na stání u pošty, u přechodu stát nemůžu a čekám tu na jednu paní,“ vysvětluje strážníkům, kteří jej kontrolují. Za dlouhodobé stání nakonec zaplatil tři sta korun. Maximální pokuta za tento přestupek je ale až dva tisíce.

„Okolí hlavního nádraží sledujeme prakticky nepřetržitě a součástí je samozřejmě i kontrola dodržování parkovacích značek K+R, na které si řidiči stále zvykají,“ vysvětlila strážnice Jana Pokorná, která taxikáře kontrolovala. Před několika týdny vyhradil magistrát poslední dvě místa před nádražím pro krátké parkování, taxikářům pak dvě místa blíže k vestibulu. Zbylá pak sdílejí taxikáři s ostatními.

Přesto právě taxi auta často zabírají i místa jasně označená značkou K+R. „Parkovacích míst je málo. A na čtyři sta taxíků, i kdyby jezdila jen půlka, tak je to málo,“ stěžuje si jeden z taxikářů. Dodává, že když stojí mimo místa pro taxíky, tak občas dostane pokutu. „Beru to jako daň z toho, že tu stojíme,“ podotkl.

Prostor před nádražím se změní

Situaci už řeší odbor dopravy. S více místy pro taxislužby i veřejnost počítá nový projekt na přestavbu prostoru před nádražím. „Budeme parkování řešit před nádražím i v okolí pošty a současně uvažujeme, že by parkoviště Kiss and ride bylo i z druhé strany – u obchodního domu Tesco,“ popsal plány vedoucí magistrátního odboru dopravy Vladimír Bielko.

Náměstek primátora pro dopravu Richard Mrázek (ANO) slíbil už před 14 dny situaci rychle vyřešit pomocí dodatkové tabulky. „Předpokládám, že to bude v řádu dnů. Je to jen otázka výroby,“ uvedl. Svůj slib ale nejspíše nestihne. Podle Bielka bude možné tabulky dodat až v rámci nového projektu, který potrvá minimálně dva měsíce. Změn se tak lidé dočkají nejdřív začátkem prázdnin.