Chata Libušín začne z popela vstávat v červnu

UDÁLOSTI: Valašské muzeum ukončilo soutěž na rekonstrukci Libušína (zdroj: ČT24)

Rekonstrukce vyhořelé beskydské chaty Libušín by mohla začít v červnu. Valašské muzeum, které památka patří, vybralo dodavatele stavby, bude jím společnost Archatt. Stavební práce potrvají tři roky, poté ještě bude třeba Libušín znovu vybavit a zprovoznit.

Jednu ze tří charakteristických dřevěných staveb na Pustevnách zničil požár před dvěma lety. Valašské muzeum dalo vzápětí najevo, že chce Libušín opravit, ale práce navzdory původním plánům ještě nezačaly.

Kvůli odvolání neúspěšného uchazeče se protáhlo výběrové řízení. Nyní je však u konce. „Námitku jsme zamítli, firma se pak na úřad pro ochranu hospodářské soutěže již neodvolala,“ uvedl ředitel Valašského muzea Jindřich Ondruš. Upřesnil, že rozhodující byla cena, všechny firmy v soutěži podle jeho slov prokázaly, že by si s prací poradily.

Vzhledem ke zdržení tendru je jisté, že společnost, kterou si muzeum pro renovaci vybralo, nebude mít až do podzimu k dispozici dřevo pro nový Libušín. Je potřeba vytěžit ho přes zimu – teď na jaře by již v sobě mělo příliš mízy. V červnu by ale již měly začít přípravné práce. „Za tři roky v červnu bychom mohli skončit se stavební obnovou,“ odhadl délku rekonstrukce Jindřich Ondruš.

Brněnská společnost Archatt, která pracovala na rekonstrukcích Národního divadla nebo Pražského hradu, musí nyní prakticky znovu postavit Jurkovičův beskydský klenot. Její jednatel Jan Všetečka přiznal, že půjde o velmi náročnou práci. „Technologicky je to unikát: rozebírat zbytky ohořelé stavby, zkoumat každý prvek, jestli je znovu použitelný nebo není, musí se vše řádně označit,“ popsal.

Až skončí samotná stavba, muzeum ještě bude muset chatu vybavit a také vybrat jejího provozovatele. Mezitím se budou případem Pustevny nadále zabývat také orgány činné v trestním řízení. Zatím policie kvůli požáru obvinila padesátiletého muže z Karvinska, který podle ní v roce 2007 zanedbal opravu komínových těles Libušína. Muži hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti až osm let vězení.