Libušín zůstává v prachu, opravu odkládají výhrady neúspěšné firmy

Oprava spálené beskydské chaty Libušín od architekta Dušana Jurkoviče na jaře nezačne. Jedna z pěti firem, které o práce na Libušíně usilovaly, se v soutěži odvolala – a termín zahájení obnovy se tak odsouvá na neurčito. Perla československé lidové secese vyhořela v březnu před dvěma lety.

O Libušín pečuje Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Odvolání jedné ze soutěžících společností ředitele muzea Jindřicha Ondruše překvapilo, kritéria soutěže byla podle něj jasná: všechny firmy musely prokázat, že jsou schopné zakázku realizovat. „Tato kritéria splnily, rozhodovala tak (nejnižší) cena.“

Obnova stavby slovenského architekta Jurkoviče se odvoláním výrazně komplikuje; muzeum na ni totiž chce použít stromy pokácené v zimě, kdy mají málo mízy. Období zimní těžby končí v březnu, kvůli odvolání se však termín ukončení soutěže posune nejméně na začátek dubna, kdy už dřevo nepůjde vytěžit.

UDÁLOSTI: Na jaře oprava Libušína nezačne (zdroj: ČT24)

Muzeum přitom mělo již s lesníky domluvenou těžbu vybraných stromů a po středeční uzávěrce soutěže se měl domluvit postup prací, aby se vše stihlo do konce zimní těžby. „Bylo to napjaté, ale dalo se to stihnout. Nyní musíme harmonogram upravit,“ řekl Ondruš. Je možné, že se celá realizace posune o rok, příští rok se vytěží dřevo a začnou stavební práce, není však vyloučené, že nějaké přípravné práce začnou dříve.

Podle tradičních postupů

Libušín sloužil jako restaurace a spolu se sousední budovou Maměnka patřil k jedněm ze symbolů Pusteven i celých Beskyd, dokud ho předloni v březnu nezničil požár. Policie již kvůli požáru obvinila padesátiletého muže z Karvinska, podle ní zanedbal v roce 2007 opravu komínových těles. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozí až osm let vězení.

Muzeum chce při rekonstrukci objektu z roku 1899 respektovat tradiční postupy. Obnova by měla podle odhadů stát asi 80 milionů korun, firmy však podle Ondruše nabídly nižší ceny. Na vzkříšení Libušína přispívají také lidé, firmy a různé instituce. Na účtu sbírky je již přes 10 milionů korun.