Domy v Zeleném údolí v Krči zůstanou, budoucnost pozemků ale jasná není

Události v regionech: V Zeleném údolí se nebude bourat (zdroj: ČT24)

Domy v Zeleném údolí v pražské Krči zůstanou stát. Spor mezi jejich majiteli a vlastníkem pozemků, který chtěl nechat budovy odstranit, ukončil Nejvyšší soud. Na vlastnictví pozemků se však nic nemění. Další soudy tak budou muset určit, za kolik by je vlastníci domů mohli odkoupit. Jak ale nedávno vyšlo najevo, podobný problém není ojedinělý. O pozemky se obávají také lidé z Černé u Bohdanče.

Úvahu o zbourání domů v Zeleném údolí přednesl majitel pozemků v roce 2012. Poté, co pozemky pod již stojícími domy koupil, chtěl je vlastníkům domů resp. bytů v nich s velkým ziskem rozprodat. Ti to odmítli. Tvrdí, že společnost GV Reality koupila pozemky bez jejich vědomí a navíc výjimečně levně.

„My jsme byty kupovali s tím, že pozemek je vyřízený, že je jen otázka, kdy bude odkoupen od majitele. Měli jsme smlouvu na devadesát let a jasně stanovenou cenu pronájmu,“ uvedla majitelka jednoho z bytů Jaroslava Forejtová.

Advokát bytového družstva od něj získal pozemky

Když ale místní obyvatelé nabízené ceny za pozemky odmítli, následovala hrozba demolice. Jak již dříve zjistili Reportéři ČT, Vlastimil Andrš, kterému patří GV Reality, původně pracoval jako advokát pro bytové družstvo, jež pozemky vlastnilo. Později se ale spojil se společností, která s družstvem uzavřela smlouvu o smlouvě budoucí na odkup pozemků.

Nejvyšší soud nyní definitivně ukončil jednu část sporu s tím, že společnost GV Reality Vlastislava Andrše domy zbourat nemůže. „Na místě je přijmout řešení umožňující další existenci staveb na pozemcích,“ stojí v rozsudku. Soud také rozhodl, že pozemky pod nemovitostmi by si měli majitelé koupit za přijatelné tržní ceny.

Právní zástupce majitelů domů Petr Novotný řekl, že má z verdiktu Nejvyššího soudu radost. Vlastislav Andrš se ke kauze nechtěl vyjádřit. Spor pro něj ostatně ještě nekončí. Domy sice zbourat nemůže, ale stále není jasné, kolik může za pozemky nakonec utržit. O tom budou rozhodovat soudy nižších instancí. Navíc je u soudů žaloba GV Reality o peníze za využívání pozemků.

Černá u Bohdanče: Lidé se bojí o pozemky, smlouvy neplatí

V současnosti by již podobný spor vzniknout neměl. Nový občanský zákoník totiž stanoví, že stavba automaticky připadne majiteli pozemku, na kterém je postavena. Přesto se ještě objevují i další případy, které mají kořeny v době před novým občanským zákoníkem, které se tomu krčskému podobají.

V Černé u Bohdanče například vyšlo najevo, že někdejší vedení obce postupovalo chybně, když kupovalo a prodávalo pozemky. Protože nákup ani prodej neschválilo zastupitelstvo, jsou všechny smlouvy neplatné.

Události v regionech: V Černé u Bohdanče se lidi bojí, že přijdou o pozemky (zdroj: ČT24)

„Pozemky máme uhrazené, máme v tom peníze. Možná hrozí nebezpečí, že bychom o pozemky mohli přijít,“ podotkl Petr Dvořák, který na jedné z problematických parcel postavil dům.

Nynější starostka Lucie Panchártková uvedla, že se obec obrátila na advokátní kancelář, která navrhla dohodu o narovnání. Lidé se ale obávají, aby dokumenty neovlivnily jejich úvěry v bankách. Navíc není zaručeno, že je uzná katastrální úřad. Pokud je neuzná, skončí případ u soudu.