Z právníka bytového družstva se vyklubal překupník s pozemky

Praha - Advokát Vlastislav Andrš namísto právních služeb pro družstevníky sledoval jen vlastní byznys. Na jeho podezřelé obchody nejspíš doplatí přes 370 domácností v Zeleném údolí na Praze 4, které budou muset koupit pozemky pod vlastními domy a byty mnohem dráž, než plánovaly. O miliony přišlo i bytové družstvo LBD Praha 4, které Andrš zastupoval. Jak se z právníka bytového družstva stal majitel pozemků, které družstvu původně patřily, popisuje reportáž Andrey Máslové z Reportérů ČT.

Advokát Vlastislav Andrš se stal noční můrou pro více než 370 pražských domácností. Loni si jeho společnost GV Reality koupila pozemky pod jejich domy a byty. Ač sám zaplatil zhruba 400 korun za metr čtvereční, po majitelích nemovitostí chce mnohonásobně víc. „Přišel dopis, že pozemky, které jsme původně měli kupovat za cenu 3 200 korun za metr čtvereční, nám nabízí za 11 tisíc,“ popisuje majitelka řadového domku Marta van Leeuwenová.

Andrš následně snížil požadovanou částku na zhruba 7 tisíc korun za metr čtvereční, navrhovaný nájem za pozemky však měl činit přibližně čtyřikrát tolik. „U zastavěných pozemků je tato cena nadnesená,“ uvedl nezávislý právník a expert na reality Miroslav Duda. Paní Leeuwenová byla první, kdo musel k soudu. Když nepřistoupila na Andršovy požadavky, zažaloval ji a domáhal se zbourání jejího domu. Podle něj stojí neoprávněně na jeho pozemku. Soudce smetl žalobu se stolu a označil ji za hanebnou. Majitelé domů však ještě vyhráno nemají, vlastnictví pozemků pod jejich domovy je stále nejasné.

  • Pozemky v Zeleném údolí zdroj: Reportéři ČT
  • Vztahy v pozemkové kauze zdroj: Reportéři ČT

Vedle této první skupiny majitelů nemovitostí existuje ještě druhá skupina, která doplácí na podnikání advokáta Andrše. Dohromady je to asi 500 družstevníků, jejichž předkům tytéž pozemky za první republiky patřily. Pozemky mezitím přešly na stát, potom zpět na družstvo a dnes patří firmě advokáta Andrše. Družstevníkům byli majitelé bytů a domů ochotni za pozemky zaplatit zhruba 32 milionů korun. Vychází to z jejich smluv s dnes již zaniklým developerem. Předsedovi družstva ale stačilo 18,5 milionů. Podle něj šlo o nejvýhodnější nabídku a žádnou lepší prý nedostal. Družstevníci navíc byli ochuzeni tak jako tak. Ve výpočtu ceny uvedeném ve smlouvě totiž někdo špatně spočítal prodávanou plochu, která by jinak čítala více než 35 milionů korun.

Předseda družstva má „máslo na hlavě“

Obchod, který současnou situaci zavinil, posvětil předseda bytového družstva Přemysl Šíma. Bez vědomí řadových družstevníků uzavřel smlouvu o smlouvě budoucí s firmou Gordion, se kterou se později spojil advokát Andrš ve firmě GV Reality. Díky této smlouvě mohla firma nakoupit levně pozemky od družstevníků a později je mnohem dráž nabízet k odprodeji vlastníkům bytů a domů. Cenu pozemků smlouva stanovila na 18,5 milionu korun. Aniž by družstevníci byli u vzniku smlouvy přítomni, o šest let později na ně začal Šíma tlačit, že musí s prodejem pozemků souhlasit.

Reportéři ČT (zdroj: ČT24)

„Toto v pořádku není a může to být vyhodnoceno dokonce orgány činnými v trestním řízení jako podvod,“ podotýká námi oslovená nezávislá advokátka Miroslava Hustáková. „Pan inženýr Šíma má máslo na hlavě. Choval se buďto nezodpovědně, nebo podvodně,“ dodává nezávislý advokát Václav Láska. „Personální propojení mezi advokátem a společností Gordion je zřejmé. Navíc veškerá práva z této smlouvy, o které advokát údajně nevěděl, skončila v jeho společnosti, jíž je vlastníkem, takže já bych si s čistým svědomím dovolil říct, že je to připravená akce,“ uvedl Láska.