Do slatinského skladu nemůže kontrola

Události v regionech: Majitel muničního skladu ve Slatině u Vysokého Mýta nepouští na svůj pozemek žádné kontroly (zdroj: ČT24)

Úředníci ani hasiči se nedostanou do muničního skladu ve Slatině u Vysokého Mýta. Jeho majitel je obvinil z  podjatosti a nikoho dovnitř nepouští. Podle policie nesmí žádné šetření probíhat, dokud o námitce nerozhodne ministerstvo pro místní rozvoj. Majitel skladu kromě námitky podal i žaloby, které míří proti úřadům i hasičům. Tvrdí, že mu způsobili velké škody.

Když vyšlo najevo, kolik munice je ve skladu ve Slatině, nařídil stavební úřad vyklizení některých budov. Následovala stížnost – majitel objektu tvrdí, že byli úředníci podjatí. Spor nyní znemožňuje i kontrolu areálu. „Vzhledem k námitce podjatosti, kterou řeší ministerstvo pro místní rozvoj, nesmí až do vyřešení záležitosti probíhat ve Slatině u Vysokého Mýta žádné šetření,“ uvedl mluvčí pardubického krajského úřadu Dominik Barták.

Majitel firmy, které sklad patří, Martin Rudolf uvedl, že podal také žaloby. Míní, že mu zásah úřadů způsobil škodu. „Nám v loňském a letošním roce vznikla celá řada škod, tak žalujeme náhrady. Žalujeme hasiče, krajský úřad, žalujeme holický stavební úřad, máme podanou celou řadu žalob,“ shrnul Martin Rudolf.

Loni v únoru, v době, kdy měli všichni v živé paměti exploze v areálu muničních skladů ve Vrběticích, kontrolovali slatinské sklady policisté a úředníci. Pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) poté hovořil o nelegálně uskladněných výbušninách a munici. I na něj podal Martin Rudolf žalobu. Část munice potom putovala do policejních skladů.

Minimálně jeden ze skladů je stále plný munice. Úředníci se ale o probíhajícím řízení už bojí mluvit a jestli je areál nebezpečný, nemohou říct ani hasiči.