Ze Dvora Králové zamíří do Tanzanie další nosorožec

Ze zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem se koncem června přesune další nosorožec černý do africké Tanzanie. Samice Eliška tak v národním parku Mkomazi doplní samici Deborah a samce Jamieho a Jabua, kteří stejnou cestu absolvovali v roce 2009. Na jihu Afriky tak budou dva kompletní páry ze Dvora Králové.

Eliška se narodila v září 2012 a prakticky vzápětí ji ředitel královédvorské zoo nabídl ochranáři Tonymu Fitzjohnovi, který má záchranu nosorožců v této rezervaci na starosti. Čekalo se jen, až bude dostatečně stará na to, aby náročný přesun zvládla.

K tomu bude důležitá i příprava předem: několik týdnů před odletem si bude zvykat na přepravní bednu. Samotná cesta povede přes Lipsko na letiště Kilimandžáro na úpatí stejnojmenné hory. Pak ji čeká ještě 150 kilometrů do rezervace.

Po příjezdu do rezervace stráví Eliška několik dní v karanténě a pak se bude přesouvat postupně do čím dál větších výběhů, aby se aklimatizovala a získávala volnost. Aby se lépe aklimatizovala, bude mít krmení z Česka a několik dní na místě zůstanou i chovatelé ze Dvora Králové.

Trojice nosorožců, která putovala do Tanzanie v roce 2009, si zvykla velmi dobře: „Velmi jednoduše se přizpůsobili. Z velké části díky tomu, že byli připraveni chovateli dvorské zoo,“ uvedl Fitzjohn. Samici Deborah už se od té doby dvakrát narodilo mládě.

Záchranný program běží v Mkomazi už 19 let

Záchranný program východního poddruhu nosorožce dvourohého v Mkomazi začal v roce 1997. Zvířata jsou přísně střežena v oplocené rezervaci uvnitř národního parku, který se rozkládá na území přibližně 3250 kilometrů čtverečních podél hranic s Keňou.

Na něj pak za hranicemi navazuje národní park Tsavo, kde v 70. letech odchytil nosorožce dvourohé tehdejší ředitel královédvorské zoo Josef Vágner. Od té doby se ve Dvoře Králové nepřetržitě množí a mají už pátou generaci, připomněl současný ředitel zahrady Přemysl Rabas. „Vrátili se tak zpátky do míst svého původního výskytu. Jedná se o jeden biotop.“ Návraty nosorožců do Afriky považuje za vrchol ochranářské činnosti českých zoologických zahrad.

Pro nosorožce severního bílého už čas na záchranu zřejmě vypršel

Zoo ve Dvoře Králové se pokouší zachránit také další kriticky ohrožený poddruh: nosorožce tuponosého severního bílého. V tomto případě však zoologové boj spíše prohrají. Na celém světě už totiž zbývají jen tři exempláře: všechny v keňské rezervaci Ol Pejeta.