Z vily Milada je ruina. Jednání o převodu na univerzitu se opět pomalu rozbíhá

Z Milady je ruina, Univerzita Karlova o ni usiluje už roky (zdroj: ČT24)

Obnovená jednání ministerstev školství, financí a životního prostředí by konečně mohla přinést bezplatný převod prvorepublikové vily Milada v Praze na Univerzitu Karlovu. O ikonu českých squatterů usiluje vysoká škola už řadu let. Zchátrání budovy ale jen symbolizuje neúspěch celého úsilí. Univerzita proto zvažuje, že vilu místo rekonstrukce raději zbourá.

Zub času nahlodal postupně chátrající vilu, která sousedí s vysokoškolskými kolejemi, až do havarijního stavu. Chybí jí střešní krytina i výplně oken. V místě přitom měl stát moderní univerzitní kampus. 

Už v roce 2010 ministerstvo financí neschválilo bezúplatný převod vily z majetku ministerstva školství na univerzitu. Chybělo mu doložení veřejného zájmu, což se za roky nezměnilo. Podle mluvčí ministerstva školství Jarmily Balážové resortu financí scházelo a pořád schází lepší plánování rekonstrukce Milady. Pět let stará architektonická studie nového kampusu tak zůstala pouze na obrázcích.

Druhý problém představují pozemky přiléhající k vile. Protínají totiž hranice přírodní rezervace Jabloňka, a proto bude potřeba ještě souhlas ministerstva životního prostředí. „Bude vytvořena pracovní skupina ministerstev školství, životního prostředí a financí, která by během několika týdnů nebo měsíců měla celou kauzu vyřešit,“ tvrdí náměstek ministra financí Ondřej Závodský.