Královské nezní jako Karlovarské. Soud se postavil za prodejce oplatek

Název Královské oplatky může jejich prodejce Petr Havránek používat, aniž by to bylo v rozporu s chráněným názvem Karlovarských oplatek. Ve sporu se Státní potravinářskou inspekcí se za něj zatím nepravomocně postavil pražský městský soud.

Petr Havránek prodával lidem oplatky pod názvem Královské oplatky z Karlových Varů do prosince 2011, kdy ho navštívili pracovníci potravinářské inspekce. „Ze dne na den nám zakázali užívat název Královské oplatky z Karlových Varů a museli jsme přeznačit 'z Karlových Varů',“ připomíná prodejce. Uznal, že oplatky pro něj nevyráběla karlovarská firma a s odstraněním jména města z názvu souhlasil.

Inspektoři měli i další požadavek – aby Petr Havránek do deseti dnů přeznačil i název Královské oplatky. Slovo Královské připomíná podle argumentace inspektorů slovo Karlovarské. S tím se už Petr Havránek odmítl smířit a o rozřešení se obrátil na soud.

Karlovarské oplatky jsou chráněné označení. To s sebou nese jasná pravidla výroby

„Slovo Královské ani podle soudu nijak nepřipomíná slovo Karlovarské. Takže prodávat Královské oplatky a tečka lze bez ohledu na existující chráněné označení Karlovarské oplatky,“ konstatovala soudkyně Michaela Bejčková. Potravinářská inspekce nyní zváží, zda se proti verdiktu odvolá. Počká si na písemné rozhodnutí.

Soud rozhodl ve prospěch Královských oplatek (zdroj: ČT24)

Karlovarské oplatky je chráněné zeměpisné označení. Výrobci je musí podle zvláštní receptury připravovat přímo ve městě. Základem všech musí být vřídelní voda, za kterou výrobci platí. Náklady na výrobu se kvůli tomu navyšují zhruba o deset procent.