Praha začala rozdávat dotace na kotle. Přišlo jen 18 zájemců

Praha začala přijímat žádosti o kotlíkové dotace. Ministerstvo životního prostředí rozdělí 23,7 milionu korun, dostane se tak zhruba na 160 žadatelů. Na otevření úřadu ale ráno čekalo jen několik lidí - někteří měli i kempová křesílka, pár jich tam dokonce nocovalo. Celkem se první den přihlásilo o dotaci 18 zájemců, což je výrazně méně než v jiných krajích, kde na podání žádosti čekaly i stovky lidí.

Příspěvek na výměnu kotle na pevná paliva s ručním přikládáním je nejvýš 150 tisíc korun nebo až 85 procent nákladů. Už při podání žádosti ale lidé museli mít kotel vyměněný. Podmínkou pro přidělení dotace jsou i tepelně izolační vlastnosti domu nejméně na stupni C, což lidé musí doložit energetickým štítkem budovy.

Podle ministerstva životního prostředí je proto vhodné zkombinovat dotaci na výměnu kotle s dotací z Nové zelené úsporám, které rozděluje Státní fond životního prostředí. V Praze začal příjem žádostí na zateplení domu 15. března.

Praha začala rozdávat kotlíkové dotace (zdroj: ČT24)

V Praze jsou asi čtyři tisíce kotlů, které splňují podmínky výměny. Většinou jsou v okrajových městských částech, jako jsou například Řeporyje, Suchdol nebo Slivenec. Praha dosud přispívala jen na výměnu starých plynových kotlů. Od roku 1994 lidem rozdělila víc než půl miliardy, úspěšných žádostí bylo přes 17 tisíc. Loni vyčlenila přes 20 milionů korun.

Do roku 2020 by měla zmizet třetina nejhorších kotlů

Ve většině krajů je o výměnu starých kotlů velký zájem, ministerstvo už přispělo na více než 10 tisíc zařízení. V první vlně výzvy budou v celé zemi rozděleny tři miliardy korun. Druhá, také se třemi miliardami, by měla začít počátkem příštího roku.

Do roku 2020 má být rozděleno devět miliard korun a vyměněno až 100 tisíc kotlů. Zmizet tak má až třetina nejvíce znečišťujících kotlů v tuzemsku.