V Ústí se rozpadla městská rada, čtyři radní nestačí

V Ústí nad Labem se rozpadla městská rada. Na členství v radě rezignovala starostka části Severní Terasa Renata Zrníková (nez.). Mandát radní složila kvůli časové vytíženosti. „Práce radního města je časově velmi náročná a bohužel tím v posledních týdnech trpěl úřad Severní Terasy,“ řekla Zrníková, pro kterou je prioritou práce na Severní Terase. Podle zákona o obcích je nejnižší možný počet radních pět, ústecká rada, která se v zastupitelstvu opírá o hlasy KSČM, ODS a ČSSD, má už jen čtyři.

Severní Terasa má jako jediná ze čtyř ústeckých obvodů neuvolněného místostarostu, který tak práci na radnici nemá jako svou hlavní činnost. „Obě funkce jsou velmi zodpovědné a není pro mě možné vykonávat je s vědomím, že se jim nemohu věnovat na maximum,“ doplnila Zrníková.

Už v únoru na post v radě města rezignovala starostka části Neštěmice Yveta Tomková. „Za stávající situace bohužel nemohu vykonávat funkci radního ve prospěch obyvatel města a naplňovat program, díky kterému jsem ve volbách získala jejich důvěru a podporu,“ řekla Tomková.

Rada města měla od loňského června namísto sedmi členů jen šest. Po rezignaci Tomkové a Zrníkové zůstali jen čtyři, a to primátorka Věra Nechybová a její náměstek Pavel Dufek a také náměstek Jiří Madar a Lukáš Konečný z Ústeckého fóra občanů (UFO). 

V Ústí se rozpadla městská rada (zdroj: ČT24)

Nechybová důvody rezignace chápe. „Spolu jsme hovořily o tom, že se už dlouhodobě cítí přetížená a ráda by se věnovala zejména práci pro Severní Terasu. I když mě osobně tento její krok mrzí, samozřejmě jej respektuji,“ uvedla Nechybová. Dodala, že politici budou o vzniklé situaci a jejím řešení jednat.

V Ústí nad Labem nefunguje standardní koalice. Menšina nezařazených a UFO měla díky podpoře ODS, KSČM a ČSSD v zastupitelstvu nejtěsnější většinu 19 hlasů. Potíže se objevily už na konci loňského roku, kdy na první pokus neprošel rozpočet města. Podporu získal až na druhý pokus.