Nájemníci obecních bytů v Brně protestují. Město jim je nechce prodat

Podmínky privatizace jsou zřejmě nejpřísnější, jaké kdy Brno mělo. Město podle nich prodá jen ty domy a byty, které se mu dlouhodobě nevyplatí opravit. Desítky nespokojených nájemníků protestovaly na zasedání zastupitelstva.

Brněnský magistrát řeší prodej bytů už třináct let. Podmínky postupně zpřísňoval a loni privatizaci úplně pozastavil. Následně začal chtít za byty tržní cenu. Teď už většinu z nich prodat nechce. Jen ty, které se nevyplatí opravovat. Zastupitelé schválili prodej 13 takových domů. 

„Jednání města považujeme za podraz na voliče,“ nechali se slyšet nájemníci, kteří přišli na brněnskou radnici
Zdroj: ČT24



„To, co město předvádí, je opravdu skandální. Vykrucují se, nikdy nám neřeknou pravdu. Odvoláme se dál ke kraji. Půjdeme nahoru. Třeba i na soud,“ stěžuje si obyvatelka panelového domu v Brně-Lesné Květoslava Fridrichová.

Právě dům na Lesné je jedním z těch, které nové podmínky nesplňují. Přestože chátrá, podle města ne tolik, aby ho prodalo. Nájemníci si ho chtěli koupit a opravit za vlastní. Teď budou čekat, až se na rekonstrukci najdou peníze.

„Nikdy jsme neslibovali, že budeme privatizovat veškerý bytový fond,“ říká primátor města Petr Vokřál (ANO) a podporu má v tomto případě i u opozičního zastupitele za ČSSD Olivera Pospíšila. „Město Brno má disponovat dostatečně velkým a kvalitním bytovým fondem. Ne vždy je možné vyhovět přání nájemníků,“ vysvětluje Pospíšil. Jedním z důvodů, proč se město zdráhá víc bytových domů prodat, jsou i plány na dostupné bydlení pro sociálně slabé.

Brněnští nájemníci byli dosud na jižní Moravě s podobnými problémy výjimkou. Za zlomek ceny donedávna prodával byty třeba Hodonín. Teď ale tamní radnice uvažuje o tom, že taky ona podmínky privatizace zpřísní.