Privatizace po brněnsku: místo třetinové ceny čtvrtinová sleva

Brno – Od nynějška by mělo Brno prodávat městské byty za cenu místně obvyklou. Rozhodli tak brněnští radní, jejichž návrh ještě musí posvětit zastupitelstvo. Obyvatelé 25 domů, jejichž rozběhnutou privatizaci nové vedení města loni pozastavilo, ale dostanou čtvrtinovou slevu. Město jim tak chce kompenzovat změnu podmínek, se kterými nájemníci většinou nepočítali.

„Už nemůžeme a nebudeme dále licitovat o prodejní nebo kupní ceně. Budou se jen individuálně nastavovat finanční podmínky s jednotlivými družstvy,“ prohlásila náměstkyně primátora Klára Liptáková (KDU-ČSL), která má v Brně privatizaci bytů na starosti. Radní se tak po čtyřech měsících dohodli na tom, za jakých podmínek bude město nově privatizovat obecní byty. Vedení Brna tím zároveň odblokuje už dříve předjednanou privatizaci pro 350 domácností. Nová koalice totiž prodej 25 domů loni v prosinci stopla s tím, že chce prověřit jeho podmínky.

Nově mají zájemci o odkup městského bytu počítat s tím, že budou platit cenu obvyklou, v níž se odrazí například i stav domu a bytu. V minulosti naopak město obecní byty nabízelo k prodeji za třetinu obvyklé ceny. Skokový nárůst výdajů, se kterým ti, kdo už mají o privatizaci požádáno, nepočítali, bude magistrát kompenzovat jednorázovou slevou. „Těch 25 domovních celků bylo navrženo k privatizaci za cenu obvyklou se slevou 25 procent. Tuto slevu dokážeme zdůvodnit tím, že byty byly nabídnuty v předchozím období za jiných podmínek,“ vysvětlila Liptáková s tím, že vše ještě musí posvětit zastupitelé.

Sleva nebude zadarmo

I přes nabídnutou slevu znamenají nové podmínky pro privatizující, že za byt zaplatí místo 30 procent obvyklé ceny procent 75. Tedy více než dvojnásobek částky, s jakou počítali. „Město Brno v těchto případech nabídne splátkování až po dobu 20 let, půjde o individuální dohodu s družstvy,“ ujistila Liptáková. Ani tato služba ale nebude zadarmo, i když to tak radní původně chtěli. Obávali se ale nařčení z nedovolené podpory. „Město má nastavený úrok 1,52 procent, který by měl být nejnižší přijatelný, a bude fixován na celé splátkové období,“ dodala Liptáková.

Například jeden z domů, v němž je 8 bytů a 3 nebytové prostorycenu obvyklou 14,6 milionu korun. Za dřívějších podmínek by město dům prodalo za 4,9 milionu, za nových podmínek se čtvrtinovou slevou město utrží 10,9 milionu.

Zdroj: Magistrát města Brna

Nová čtyřkolaice po komunálních volbách do stávající praxe privatizace bytů zasáhla z obavy, že se město prodejem za třetinovou cenu vystavuje problémům se zákonem. Konkrétně že by magistrát porušil povinnosti řádného hospodáře. Ministerstvo vnitra obavy politiků vyvrátilo s tím, že Brno může prodávat bytové domy za nižší cenu, ale musí to řádně zdůvodnit.

Obyvatelé 350 bytů, jejichž privatizace byla v době změny podmínek v běhu, žádají prodej podle původních pravidel. Magistrátu už zaslali předžalobní výzvu, v níž se dožadují
neprodleného uzavření kupních smluv za dříve slíbených podmínek. Nová cena pro ně totiž znamená navýšení o stovky tisíc korun, které někteří nemají. Proti postupu města už několikrát protestovali.

Brno se svých bytů zbavuje už dvanáct let

Privatizace městských bytů se naplno rozjela v roce 2002, aktualizovaná pravidla vznikla v roce 2007 a jsou dostupná na webu města Brna. Tam je také seznam domů doporučených k prodeji, jsou jich více než dvě stovky. Jestli se jich ale Brno ve skutečnosti zbaví, záleží na rozhodnutí zastupitelů – ti totiž musí prodej odhlasovat. Magistrát už posvětil prodej více než 20 tisíců bytů napříč všemi městskými částmi.