Olomouc koupí dům, který blokoval prodloužení tramvají na Nové Sady

Olomoučtí zastupitelé odsouhlasili odkoupení domu, který dosud bránil prodloužení tramvajové trati do místní části Nové Sady. Vedení radnice by chtělo začít se stavbou nového tramvajového úseku na přelomu let 2018 a 2019. Náklady odhaduje na 300 milionů korun. 85 procent částky by měl pokrýt operační program Doprava.

Podle odhadce má dům v Rooseveltově ulici cenu tři miliony korun. Majitelé ale požadovali o dva miliony víc. Rada města už to dříve akceptovala, s nákupem nyní souhlasili i zastupitelé.

Odkoupením domu se po několika letech odkladů otevřela možnost prodloužit tramvajové spojení k nejlidnatějším olomouckým sídlištím. Dům stojí jen několik metrů od stávající konečné zastávky Trnkova. Z Nových Sadů by mohlo tramvaj denně využívat až dvacet tisíc cestujících.

Město ale musí nejdříve získat všechny potřebné dokumenty a povolení. Olomouc například řeší, zda si bude muset kvůli předchozím zdržením nechat zpracovat novou studii EIA o vlivu na životní prostředí. Začátek stavby by to pak mohlo odložit.