Soukromý dopravce chce prý zdražovat: Rychnovská radnice proto plánuje vlastní terminál

Rychnov chce své vlastní autobusové nádraží (zdroj: ČT24)

Radnice v Rychnově nad Kněžnou chce postavit nové autobusové nádraží. A to i přesto, že ve městě už jedno je a dopravním potřebám vyhovuje. Jenže toto nádraží nevlastní město, ale soukromý dopravce – a ten prý chystá výrazné zdražení poplatků za vjezd pro konkurenty. Rychnovská radnice chce své nádraží otevřít v příštím roce. Z podobných důvodů usiluje o vlastní terminál třeba i Špindlerův Mlýn.

Autobusové nádraží ve městě vlastní firma ICOM Transport: zatím se platí poplatek za vjezd na autobusové nádraží deset korun. Jenže majitel prý konkurentům naznačil, že by mohl desetkrát zdražit: „Ta částka se nám zdá vysoká. A jako město si myslíme, že by to nemělo sloužit ke komerčním účelům,“ tvrdí místostarostka města Jana Drejslová (ODS).

Na novém terminálu slibuje město spíše symbolický poplatek kolem tří korun za každý vjezd, aby se zaplatila údržba nádraží. „Rádi bychom nad tím měli kontrolu, aby to sloužilo široké veřejnosti,“ dodává místostarostka.

Nové nádraží má vyrůst asi o 600 metrů dál u železniční stanice. Podle místního dopravce Milana Cedidla jde o dlouhou ulici: „Toto místo by sloužilo k zastávkám autobusů velmi plynule.“